Одред извиђача Младен Стојановић у Јапану заиграли козарачко коло

Жељка Кокот
Одред извиђача Младен Стојановић у Јапану заиграли козарачко коло

Приједор - Бити извиђач значи бити здрав, праведан, сањар, поета и друг, а извиђачи су она бијела страна младости у овој свеопштој јурњави за егзистенцијом и ексцесима који ту и тамо захватају младе.

Овако је о извиђаштву говорио Душко Радовић, а његове ријечи потврђују чланови приједорског Одреда извиђача "Младен Стојановић" који су камповали на Борачком језеру гдје се окупило 276 учесника из БиХ, Србије и Словеније.

- Учесници кампа су под командом штабова из Приједора и Зенице током десет дана прошли кроз 30 радионица које су имале за циљ спајање различитих култура и националних мањина - рекао је старјешина Одреда Ернест Бадњевић.

Чланови Одреда посебно су поносни на недавно учешће на Скаутској смотри у Јапану којој је присуствовало око 34.000 извиђача из цијелог свијета.

- Били смо ограничени количином пртљага који је било могуће транспортовати авионом, али у торбама наших извиђача су се нашле и народне ношње из поткозарског краја и разне врсте промотивног материјала који представља овај крај и Српску - испричао је Бадњевић.

Додао је да су домаћини организовали разне манифестације на којима су скаути кроз перформансе представљали земљу и регију из које долазе. Дјевојка из Приједора је обукла ношњу, а у Јапану се заиграло и чувено козарачко коло које је изазвало велику пажњу учесника смотре.

- Носили смо и нека јела и пића типична за овај крај и дијелили промотивне летке, а важно је напоменути и да је момак из Приједора Габријел Бришевац носио заставу на отварању ове манифестације - са поносом истиче Бадњевић.

Он је додао да Одред тренутно окупља око 200 чланова.

И поред тешке материјалне ситуације, Одред остварује запажене резултате у области образовања и васпитања дјеце и омладине, организацији такмичења и других манифестација. Бадњевић каже да су током шездесетогодишњег дјеловања више пута награђивани највишим признањима.

- Најзначајније признање је Орден братства и јединства са сребрним вијенцем који је додијељен указом предсједништва СФРЈ. То је највеће одликовање које је једна омладинска организација могла добити. Поносни смо и на највише признање Савеза извиђача РС Одред орлова које смо добили шест пута у послијератном периоду - каже Бадњевић.

Према његовим ријечима под утицајем филмова стекао се погрешан утисак о извиђачима као дјеци која продају колачиће, иду на излете и спавају у шаторима. Он каже да је то само дио активности коју извиђачи раде у природи.

- Извиђачи на такмичењима показују знање топографије, шифрованог писма, спретност. Постоји више од 200 разних чворова, десетине шифрованих писама, двадесетак врста шатора, стотину путних знакова и још много тога што извиђачи уче, користе и подучавају остале - каже Бадњевић.

Књига

У прилог популарности извиђаштва говори и податак да је књига "Извиђаштво за дјечаке" Роберта Бадена Пауела четврта на листи свјетски најпродаванијих књига са више од 150 милиона продатих примјерака након Библије, "Црвене књиге" Мао Цетунга и серијала "Хари Потер".

 

Занимљивости о извиђаштву

МАРАМА

главно обиљежје извиђача која може бити у разним бојама, а најчешће су на њима присутне по двије боје у зависности од одреда из ког потичу.

СМОТРА

најважнија акција у животу извиђача су државне, градске и свјетска смотра која је попут Свјетског првенства у фудбалу или Олимпијаде и организује се на сваке четири године.

ОВО АКО БАС ТРЕБА

Велики број познатих личности у дјетињству су били извиђачи: Барака Обама, Дејвид Бекам, Стивен Спилберг, Владе Дивац, Џејмији Оливер, Краљица Елизабета Друга и Десанка Максимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана