Одлука унијела пометњу у Требињу: Таксу од 500 КМ плаћаће свадбени салони, а не младенци

nezavisne.com
Одлука унијела пометњу у Требињу: Таксу од 500 КМ плаћаће свадбени салони, а не младенци

Требиње - Измијењена и допуњена Одлука о комуналнима таксама коју су требињски одборници усвојили на недавном засједању, а односи се, између осталог, и на таксу од 500 марака коју ће издвајати организатори масовних скупова, свадби и концерата, неће ићи на штету младенаца, нити ће се на тај начин повећавати цијене улазница за концерте, тврде надлежни.

Иако је требињска одборничка опозиција одлуку протумачила на начин да ниједан власник свадбеног салона неће ићи на своју, већ на штету корисника салона, што је наводно у директној колизији с ранијом одлуком о стимулисању новопечених брачних парова, Јања Ћапин, начелница Одјељења за стамбено-комуналне дјелатности, то одлучно демантује.

"Став Градске управе је да ће то искључиво морати плаћати власници свадбених салона, а не младенци, што ће им бити прецизно речено на састанку који смо с њима заказали у понедјељак", изјавила је Ћапинова.

Она је појаснила да се овом одлуком није жељело ићи против младенаца, већ напротив, да се овом таксом, као и повећањем такси за власнике кладионица, лутрије и уопште игара на срећу, планира на годишњем нивоу остварити додатних 200.000 марака, које ће бити усмјерене на проширена права из социјалне заштите, путну и комуналну инфраструктуру, те на остале видове помоћи.

"То подразумијева и матерински додатак, и стимулисање новосклопљених бракова, помоћ дјеци и угроженим породицама, тако да ни у ком случају ова одлука не може бити против стимулисања ни младенаца ни породице уопште", објашњава Ћапинова.

Власници требињских свадбених салона су већ одржали неформални састанак у вези с овом одлуком, али нису жељели давати било какав коментар док се у понедјељак не сусретну с градским властима.

Уз подсјећање да на подручју Требиња дјелују 33 кладионице и да оне ни досад нису уредно измиривале обавезе према граду Требиње у смислу обавеза наплате локалних прихода преко Пореске управе, Ћапинова је подсјетила да ће комуналне таксе за власнике кладионица, лутрије и игара на срећу са досадашњих 2.000 КМ бити повећане на 5.000.

Истом одлуком су уведене и таксе у износу од 20 односно 50 марака за музику уживо унутар и ван угоститељских објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана