Odbačenim ljubimcima u Trebinju smiješi se novi dom

R. Mi.
Odbačenim ljubimcima u Trebinju smiješi se novi dom

Trebinje - Gradska uprava u Trebinju pokrenula je proceduru za dobijanje licence za izvoz i udomljavanje pasa lutalica u Evropsku uniju, čime bi efikasnije bio riješen problem odbačenih ljubimaca na gradskim ulicama.

Načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin napominje da je azil za pse samo mjesto za privremeni boravak odbačenih ljubimaca dok ne nađu novog vlasnika te dodaje da je u tekućoj godini iz trebinjskog azila udomljeno oko 80 pasa.

- Kao pozitivan primjer navešću azil iz Gradiške, koji je ove godine udomio čak 700 pasa u zemljama Evropske unije. Time su riješili problem pasa lutalica. Nadam se da ćemo mi u narednoj godini dobiti licencu - ističe Ćapinova i dodaje da je u azilu trenutno smješteno oko 40 pasa koje su napustili neodgovorni vlasnici.

Uz udomljavanje napuštenih ljubimaca, Trebinje problemu pasa lutalica nastoji da odgovori i mjerama kontrole reprodukcije i vlasništva, kroz sterilizaciju, odnosno kastraciju te čipovanje svakog medicinski obrađenog psa.

Akcija je počela još na proljeće kroz projekat „Razvoj humane zajednice“ čiji je cilj efikasno, održivo i humano rješavanje problema napuštenih pasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana