Od pruća prave korpe i namještaj za bašte

Vaso Antić
Od pruća prave korpe i namještaj za bašte

ŠAMAC - Za stari zanat korparski Posavci kažu da neće nikada izumrijeti. Nekada su u Posavini pletači namještaja od pruća bili brojni, pa je onda ovom zanatu zaprijetilo nestajanje, ali se proteklih godina povećava broj majstora koji prave zanimljive proizvode od pruća.

Bračni par Borka (48) i Savo (54) Čeliković iz Brvnika kod Šamca majstori su za pletenje namještaja od pruća. Njihove spretne ruke pletu sve vrste proizvoda od pruća, od korpi, preko kompleta za bašte i balkone, do regala.

Ovim starim zanatom hrane svoju desetočlanu porodicu: troje odrasle djece, četvoro unučadi i Borkinu staru, bolesnu majku.

- Pletemo namještaj od pruća još od 1976. godine. Nekada se ovaj namještaj mnogo tražio i mogli smo da prodamo sve što proizvedemo, a jedan dio naših proizvoda otkupljivala je i šamačka "Korpara", koja je svoju robu izvozila na inostrano tržište. Korparstvo u Posavini bilo je razvijeno sve do rata, a onda je stala proizvodnja i bilo je ozbiljno pitanje da li će ovaj popularni stari zanat potpuno nestati - priča Borka.

Kaže da i djecu i unučiće uči ovom zanatu.

- Korparskom zanatu naučili smo i našu djecu, a moram reći da su za korparski zanat zainteresovani i naša unučad, Dragana i Zoran. Kada mi ostarimo i ne budemo mogli više da radimo, imaćemo adekvatnu zamjenu, što nam je posebno drago - rekla nam je Borka Čeliković.

Kupaca proizvoda od pruća nema puno, pa Čelikovići pletu samo ono što kupac naruči. Kažu da su nekada proizvode prodavali na veliko i imali dosta posla, a i zarade. Ni danas kupovina nije stala, ali je daleko manje kupaca. Nadaju se da će se ovaj namještaj ponovo tražiti, jer se u posljednje vrijeme kupovina nešto povećala.

- Samo da se pleteni namještaj više kupuje, moglo se bolje živjeti. Nažalost, sve je manje kupaca, iako nudimo kvalitetnu robu - kaže Borka Čeliković.

Sirovine

Čelikovići imaju svoje plantaže pruća, ali kada se proizvodnja poveća, moraju kupovati sirovine. Sami pripremaju šibu, kuvaju je i čiste i tako sirovinu pripremaju za proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana