Од петка на усјевима сњежни покривач

Срна
Од петка на усјевима сњежни покривач

Бијељина - Неуобичајене временске прилике и топло вријеме за ово доба године нису негативно утицале на фазу мировања усјева, иако би боље било да су у овој фази прекривени снијегом, наводе агрометеоролози из Републичког хидрометеоролошког завода.

"Озими усјеви су се из оптималних као и из толерантних рокова сјетве, током јесени добро избокорили и припремили за зимски период мировања. Изостанак јаких зимских мразева одговара вишегодишњим воћарским културама и виновој лози, али и озимим житима која су посијана послије оптималног рока", наводи се у агрометеоролошком билтену.

Захваљујући досадашњим падавинама залиха влаге у дубљим слојевима пољопривредног земљишта у свим подручјима је добра, наводи се у билтену и додаје да би се од петка сњежни прекривач могао очекивати на њивама.

Временске прилике одговарале су извођењу актуелних радова, као што су преглед усјева у пољу, воћањацима и виноградима, те резидби воћа и винове лозе.

У зимском периоду једна од важнијих мјера је заштита од дивљачи и глодара, јер током зиме глодари у недостатку хране уништавају саднице младог воћа, као и озима жита и луцеришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана