Očuvati jedinstven ambijent prirodnog fenomena područja Janjske otoke

Srna
Očuvati jedinstven ambijent prirodnog fenomena područja Janjske otoke

Banjaluka - Izradom zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke", na području opštine Šipovo, štititiće se i naglasiti prirodne i turističke vrijednosti, te na odgovarajući način koristiti vodoprivredni i hidroenergetski potencijal ovog karakterističnog i vrijednog prostora Republike Srpske, rekla je Srni ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Golićeva je navela da će Narodna skupština Srpske u utorak, 9. februara, na prijedlog resornog ministarstva, razmatrati, po skraćenom postupku, Prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene za "Janjske otoke" čiji je cilj razvoj, uređenje, korišćenje i očuvanje prirodnih vrijednosti područja i sprečavanje nesklada između zaštite prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa i planiranih privrednih aktivnosti.

Ona je istakla da rijeka Janj ima formiran, živopisan kompleks potočića, ostrva, slapova i bujnog zelenila, što predstavlja prirodni fenomen izuzetne estetske i ambijentalne vrijednosti koji je trenutno izložen devastaciji.

Prema njenim riječima, u studiji "Valorizacija kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa opštine Šipovo", koju je izradio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, prostor "Janjske otoke" definisan je kao prirodni fenomen koji spada u kategoriju najvrednijih, ali u isto vrijeme i najugroženijih područja Srpske.

Golićeva je pojasnila da je studija utvrdila određene zone zaštite, propisala mjere zaštite i prepoznala potrebu stvaranja adekvatnih uslova za dalji razvoj turizma, uz korišćenje prirodnih resursa na uravnotežen način, a to je moguće ostvariti upravo izradom odgovarajućeg planskog dokumenta.

"Radi očuvanja jedinstvenog ambijenta potrebno je pažljivo planiranje i uređenje ovog prostora da bi se spriječila kolizija između privrednih objekata i prirodne sredine", napomenula je Golićeva.

Ona je navela da je strateškim dokumentom prostornog uređenja Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama Prostornog plana Srpske do 2025. godine, propisana obaveza njegove razrade donošenjem strateško-razvojnih planskih dokumenata, a izrada planskog dokumenta za područje "Janjske otoke" je među prioritetima jer ono posjeduje izuzetne prirodne i karakteristike zaštićenog prirodnog nasljeđa, bogate šumske i vodne resurse, kao i predispoziciju za razvoj raznih vidova turizma.

Prema njenim riječima, izradom zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" detaljnije će biti razrađena planska opredjeljenja iz izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine i na najbolji način štititi i naglasiti prirodne i turističke vrijednosti tog područja.

Golićeva je precizirala da će finansiranje zakonom utvrđenih aktivnosti na pripremi i izradi plana obezbijediti podnosilac inicijative, odnosno opština Šipovo, a nosilac pripreme plana je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Nosilac izrade plana biće pravno lice ovlašćeno za izradu dokumenata prostornog uređenja, čiji će izbor izvršiti podnosilac inicijative za donošenje plana, odnosno opština Šipovo, u skladu sa propisima o javnim nabavkama", pojasnila je Golićeva.

Ona je napomenula da se Prijedlogom odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" određuju precizne smjernice koje nosilac izrade plana treba primjenjivati i poštivati prilikom izrade ovog zoning plana.

"Smjernicama se, između ostalog, određuje da prilikom izrade plana nosilac izrade treba brinuti o javnom interesu i opštim i posebnim ciljevima prostornog razvoja. Naročito u funkciji sprovođenja plana nosilac izrade treba posebno da identifikuje institucionalni i kadrovski okvir za praćenje sprovođenja plana, teritorijalne i funkcionalne prioritete, obaveze lica koja gazduju obuhvaćenim područjem i jedinice lokalne samouprave, sistem razvojnih politika - upravljanje zemljištima, drugim resursima i izgradnjom, mogućnosti sinhronizacije razvoja i izgradnje", navela je Golićeva.

Načelnik opštine Šipovo uputio je 9. decembra Ministarstvu dopis kojim je pokrenuo inicijativu za izradu zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana