Obnovljena tradicija Svetosavskog dobrotvornog bala u Prijedoru

Srna
Obnovljena tradicija Svetosavskog dobrotvornog bala u Prijedoru

Prijedor - U organizaciji Kola srpskih sestara, u Prijedoru je održan Svetosavski bal čime je u ovom gradu obnovljena tradicija organizovanja ove svečanosti.Predsjednik Kola srpskih sestara Jadranka Mijić izjavila je da su se članice ovog udruženja potrudile da ovaj kulturni događaj u gradu postane i ostane zapamćen kao svečanost humanosti i dostojanstva.

"Nama je posebno zadovoljstvo što nam je ukazano povjerenje da ove godine organizujemo Svetosavski doborotvorni bal, a ovo dobrotvorni posebno ističem jer je to ono zbog čega smo i prihvatili da obnovimo ovu svetkovinu, upravo prikupljanje humanitarnog priloga za jednu akciju", rekla je Mijićeva.

Ona je rekla da je za bal bilo prodato oko 370 ulaznica, a da je prilog koji je skupljen od prodaje krofni 2.581 KM.

"Sredstva od prodaje krofni koje su pripremale članice Kola usmjerićemo u humanitarne svrhe odnosno u izgradnju kuće osmočlanoj porodici Milinković iz Crne Doline", navela je Mijićeva.

Ona je dodala da su ranije već prikupili sredstva za ove namjene od Ministarstva uprave i lokalne samouprave, tako da će ovo biti dovoljno za početak radova.

Mijićeva je dodala da je svečanost uljepšao i zlatnik sa likom Svetog Save, koji je, kao najsretnija u jednoj kofni, pronašla prosvjetni radnik Biljana Banović.

Osim Kola srpskih sestara, organizaciju obnovljeneg Svetosavskog bala u Prijedoru podržala je i Gradska uprava Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je prisustvovao balu, istakao je da je Sveti Sava predstavljao i predstavlja duhovnu vertikalu srpskog pravoslavnog naroda i njegova veličina, njegovo biće, um i mudrost su zadužili srpski narod i taj svetitelj i prosvjetitelj se slavi vijekovima.

U programu bala učestvovali su Hor "Vila", Arsen Čarkić i Grupa "Istočnik" Udruženje za očuvanje tradicije i koreograf Željko Šormaz, glumac Aleksandar Blamić, grupa "Nostalgija" i solista Predrag Mijatović.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana