Obilježna slava Stare crkve na Baščaršiji

Srna
Obilježna slava Stare crkve na Baščaršiji

Sarajevo - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je u Sarajevu Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila povodom krsne slave ovog hrama i rukopoložio Budimira Gardovića.

Mitropolit dabrobosanski poručio je u besjedi da je sveti arhangel Mihailo jedan od predvodnika svih nebeskih sila koji se pojavljuje kao anđeo Gospodnji sa mačem.


„Sveti arhanđeli Mihailo i Gavrilo i ostale nebeske sile služe Gospodu da izvršavaju volju Božiju i objavljuju ljudima volju Božiju. U Starom zavjetu Gospod je slao anđela svoga slugama svojim, patrijarsima, sudijama, pravednim ljudima, prorocima i objavljivao volju svoju i upravo preko njih objavio najveće tajne“, rekao je mitropolit okupljenim vjernicima.

Anđeli Božiji su, kako je naveo, uvijek služili spasenju čovjeka kao što služe i danas - saopštavajući volju Božiju, govore ljudima kako im je i šta treba činiti.

„Danas je Sabor Svetog arhistratiga Mihaila, koji govori kako se upravo treba oko Gospoda sabranih slaviti i radovati. Kada je on kao prvi među anđelima i arhanđelima ustao u zaštitu imena Božijeg uzvikuno - žKo je kao Bog? Niko nije kao Bog!ž To i znači ime Mihail prevedeno sa jevrejskog jezika – niko nije kao Bog“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski napomenuo je da je Sveti arhangel Mihailo upravo predvodnik u borbi protiv zla, koje nije počelo na zemlji i među ljudima, nego upravo tamo gdje su nebeske sile ustale protiv Boga.

Prema njegovim riječima, današnji praznik Crkva je utvrdila zbog poštovanja prema nebeskim silama.

„To je bilo potrebno, jer su do četvrtog vijeka ne samo u hrišćanstvu i judaizmu mnogi pogrešno učili o anđelima - da su posebni bogovi koji su stvarali svijet. Crkva je sve to osudila kao pogrešno, jer je Gospod upravo preko svetih proroka, učitelja, nebeskih sila otkrio pravu prirodu nebeske vojske, koju je predvodio arhangel Mihailo“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i rukopoloženja Budimira Gardovića uslijedio je slavski ručak.

„Velika je radost slava ove viševjekovne svetinje - Stare crkve na Baščaršiji i to je uvijek poseban osjećaj. Naročito, jer je sa nama naša ikona Hristova - mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom“, rekao je paroh sarajevski i starješina Hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila Vanja Jovanović.

On je vjernicima koji proslavljaju Aranđelovdan čestitao krsnu slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana