Obilježeno 70 godina od oslobođenja Dervente

Srna
Obilježeno 70 godina od oslobođenja Dervente

Derventa - Polaganjem vijenaca na partizanskom groblju i na spomen-obilježje borcima NOR-a, u Derventi je danas obilježeno 70 godina od oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu. Vijence su položili delegacija opštinskog SUBNOR-a, koji je organizator današnjeg obilježavanja, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, predstavnici Udruženja “Josip Broz Tito”, političkih partija, te direktori i učenici osnovnih škola.


Sekretar opštinskog SUBNOR-a Nikola Čečavac podsjetio je da je Derventu 1941. godine okupirala vojska nacističke Njemačke, a NDH-a je uspostavila vladavinu bezvlašća, nesigurnosti i progona.

“Vlast je sa policijom, žandarmerijom i drugim organima, uz podršku okupatora krenula u borbu protiv svojih političkih protivnika, antifašista i predstavnika drugih naroda. Za protivnike su bili pripremljeni zatvori, logori i razni kazamati iz kojih se mnogi nisu vratili”, rekao je Čečavac.

On je naveo da je ovakav život trajao do 19. aprila 1945. godine kada su Derventu oslobodile jedinice Druge Jugoslovenske armije i partizanske jedinice 53. divizije.

Čečavac je istakao da je narod sa velikim oduševljenjem dočekao oslobodioce, te da je veoma interesantno bio prolazak trećeg bataljona 14. partizanske brigade na čelu sa komandantom Ljubom Radićem-Gedžom.

On je dodao da je u Derventi privremeno bio smješten i štab Druge Jugoslovenske armije sa komandantom generalom Kočom Popovićem.

Opština Derventa u Drugom svjetskom ratu ostala je bez 1.200 stanovnika, boraca NOR-a i civilnih žrtava.

U NOR-u je učestvovalo 1.429 boraca iz Dervente, od kojih je poginulo 258, među kojima 16 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana