Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u Podravanju

K. Ć.
Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u Podravanju

Srebrenica - Sjećanjem i pomenom juče je u Podravanju kod Srebrenice obilježeno 26 godina od stradanja 32 srpska civila i vojnika, koje su pripadnici takozvane Armije RBiH ubili 24. septembra 1992. godine.

Ispred crkve Svete velikomučenice Marine, na čijem je zidu postavljena spomen-ploča nastradalim mještanima, služen je parastos za svih 60 Srba koji su poginuli u tom selu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Iz Podravanja je ukazano na nepravdu, jer za zločine počinjene u tom selu još niko nije odgovarao.

- Srbi ne smiju prestati da traže pravdu za svoje žrtve. Zločin počinjen u Podravanju nas opominje kakve mogu biti strahote rata, ali i ukazuje na to da se zbog ovih žrtava moramo boriti za očuvanje RS - rekao je predsjednik Odbora za obilježavanje godišnjica stradanja Srba na području Srebrenice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Gojko Simić.

Na tragične ratne događaje u Podravanju podsjetio je Cvijetin Šarac, kojem je 24. septembra 1992. godine ubijen sin Mitar, a stric Veselin umro odmah po izlasku iz srebreničkog logora, gdje su ga prebijali i mučili.

- Tri dana sam se skrivao u šumi. Gledao sam kako naše komšije iz Krušev Dola, Luke i drugih bošnjačkih sela jurišaju i uništavaju srpska vjekovna ognjišta - rekao je Šarac, ogorčen što za zločin nad mještanima Podravanja još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana