Обиљежено 26 година од страдања Срба у Подравању

К. Ћ.
Обиљежено 26 година од страдања Срба у Подравању

Сребреница - Сјећањем и поменом јуче је у Подравању код Сребренице обиљежено 26 година од страдања 32 српска цивила и војника, које су припадници такозване Армије РБиХ убили 24. септембра 1992. године.

Испред цркве Свете великомученице Марине, на чијем је зиду постављена спомен-плоча настрадалим мјештанима, служен је парастос за свих 60 Срба који су погинули у том селу у периоду од 1992. до 1995. године.

Из Подравања је указано на неправду, јер за злочине почињене у том селу још нико није одговарао.

- Срби не смију престати да траже правду за своје жртве. Злочин почињен у Подравању нас опомиње какве могу бити страхоте рата, али и указује на то да се због ових жртава морамо борити за очување РС - рекао је предсједник Одбора за обиљежавање годишњица страдања Срба на подручју Сребренице у Одбрамбено-отаџбинском рату Гојко Симић.

На трагичне ратне догађаје у Подравању подсјетио је Цвијетин Шарац, којем је 24. септембра 1992. године убијен син Митар, а стриц Веселин умро одмах по изласку из сребреничког логора, гдје су га пребијали и мучили.

- Три дана сам се скривао у шуми. Гледао сам како наше комшије из Крушев Дола, Луке и других бошњачких села јуришају и уништавају српска вјековна огњишта - рекао је Шарац, огорчен што за злочин над мјештанима Подравања још нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана