Обиљежено 26 година од страдања 37 Срба насеља Чардак код Дервенте

Срна
Обиљежено 26 година од страдања 37 Срба насеља Чардак код Дервенте

Дервента - У спомен-комплексу Чардак у општини Дервента данас је парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа обиљежено 26 година од страдања 37 Срба из овог насеља, које су убили на Мали Васкрс 1992. године припадниси ХВО-а и паравојних хрватско-муслиманских формација.

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да Чардак представља почетак страдања Срба у Дервенти и да је погинуло 608 бораца Војске Републике Српске за стварање слободе.


"У свој овој тузи, коју смо данас још једном спознали, треба смоћи снаге и опростити, што је људски и хришћански, али не и заборавити, да се не би поновило", изјавио је новинарима Симић.

Он је изразио задовољство великим присуством људи на обиљежавању годишњице, чиме су још једном захвалили онима који су дали навриједније за све оно што данас имамо.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић истиче да логораши нису у потпуности задовољни када је у питању "кажњавање" одговорних за злочине почињене над цивилним становништвом на подручју Дервенте.

"Нема процесуирања убица читавих породица Лазаревић, Живковић и Зорић. То су цивили страдали у својим кућама, цијеле породице су страдале, у тим кућама више ватра не гори", каже Кнежевић.

Славиша Ђураш, син убијеног Благоја, рекао је да се злочини нису заборавили, те да је Чардак "наставио да живи".

"Задовољан сам бројем окупљених људи. Чардак је жив и правда почиње да стиже злочинце. У мојој улици сада има више дјеце него је било прије рата", рекао је новинарима Ђураш.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије одликовао је начелника општине Милорада Симића за активно учешће у животу цркве у Дервенти, док је Удружење ратних заробљеника општине Дервента за свој допринос заслужило Архијерејску похвалницу.

Парастос су служили су свештеници Српске православне цркве.

Вијенце жртвама Чардака положиле су породице погинулих, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић, те посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Лалић.

Вијенце је положила и делегација Скупштине општине Дервента, Борачка организација општине, Удружење породица погинулих и несталих цивила, Удружење Ратних војних инвалида "1991 – 1995", представници Ветерана Републике Српске и Полицијске станице Дервента, те делегације политичких странка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана