Obilježeno 20 godina od formiranja Prve majevičke brigade

Agencije
Obilježeno 20 godina od formiranja Prve majevičke brigade

Ugljevik - U Ugljeviku je obilježeno 20 godina od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, koja je za ratne zasluge odlikovana ordenom Nemanjića, prenose agencije.

Parastos palim srpskim borcima služen je kod centralnog spomen-obilježja.

Polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom počast palim borcima ove jedinice odali su članovi porodica, saborci, predstavnici opštine, boračkih organizacija, političkih stranaka.

Pukovnik Dušan Tanacković poručio je da se ne smije zaboraviti sve ono kroz šta je prošla Prva majevička brigada u proteklom otadžbinskom ratu.

- Ponosan sam na Prvu majevičku brigadu, jer prilikom ratovanja ničim nije ukaljala ni obraz ni čast borca i srpskog junaka. Ponosan sam što smo sačuvali svaki milimetar naše odbrambene linije, a veliki broj žrtava iz ove brogade svjedoči o hrabrosti i požrtvovanosti njenih boraca - istakao je Tanacković.

Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je ova organizacija svojim djelovanjem pokazala da nije zaboravljena žrtva onih koji su položili živote za Republiku Srpsku.

- Prva majevička brigada značila je slobodu srpskoga naroda na ovim prostorima i čuvala je jednu od najdužih borbenih linija u Republici Srpskoj. Tokom rata u redovima ove brigade poginuo je 301 borac, a 628 je ranjeno. Kroz brigadu je prošlo 3.000 ljudi, što govori da je ova opština dala veliki doprinos i žrtve za stvaranje Srpske - istakao je Marinković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je da cijeli put Prve majevičke brigade pokazuje da je na ovim prostorima vođen odbrambeni rat u kome su mnogi položili svoje živote.

Prva majevička brigada formirana je 29. maja 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana