Обиљежено 20 година од формирања Прве мајевичке бригаде

Агенције
Обиљежено 20 година од формирања Прве мајевичке бригаде

Угљевик - У Угљевику је обиљежено 20 година од формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске, која је за ратне заслуге одликована орденом Немањића, преносе агенције.

Парастос палим српским борцима служен је код централног спомен-обиљежја.

Полагањем вијенаца и заједничком молитвом почаст палим борцима ове јединице одали су чланови породица, саборци, представници општине, борачких организација, политичких странака.

Пуковник Душан Танацковић поручио је да се не смије заборавити све оно кроз шта је прошла Прва мајевичка бригада у протеклом отаџбинском рату.

- Поносан сам на Прву мајевичку бригаду, јер приликом ратовања ничим није укаљала ни образ ни част борца и српског јунака. Поносан сам што смо сачували сваки милиметар наше одбрамбене линије, а велики број жртава из ове брогаде свједочи о храбрости и пожртвованости њених бораца - истакао је Танацковић.

Предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је ова организација својим дјеловањем показала да није заборављена жртва оних који су положили животе за Републику Српску.

- Прва мајевичка бригада значила је слободу српскога народа на овим просторима и чувала је једну од најдужих борбених линија у Републици Српској. Током рата у редовима ове бригаде погинуо је 301 борац, а 628 је рањено. Кроз бригаду је прошло 3.000 људи, што говори да је ова општина дала велики допринос и жртве за стварање Српске - истакао је Маринковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић нагласио је да цијели пут Прве мајевичке бригаде показује да је на овим просторима вођен одбрамбени рат у коме су многи положили своје животе.

Прва мајевичка бригада формирана је 29. маја 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана