Обиљежено 19 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

Милан Вујић
Обиљежено 19 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

Градишка - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Градишци, приликом обиљежавања 19 година од егзодуса Срба из западне Славоније, да се, у интересу правде, сваке године и на сваком мјесту морају обиљежавати датуми српских страдања.

Додик је том приликом поручио да ће 1. мај остати записан у историји и генима Срба у наредним поколењима.

Обиљежено 19 година од егзодуса Срба из Западне Славоније парастосом у храму Покрова Пресвете Богородице, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на спомен-плочу, те спуштањем вијенаца и цвијећа са средине моста у ријеку Саву.

Након симболичног спуштања вијенца у ријеку Саву са "моста спаса" у Градишци у знак сјећања на побијене сународњаке, предсједник Додик је подсјетио да је у Славонији остало веома мало Срба.

-Постоји генерална опструкција од Хрватске да истина и правда не изађу на видјело. Српски народ је данас расут у неколико држава и Српски народ мора да нађе своју снагу да се на националном плану интегрише како би опстао. Срби морају имати право на живот, право на правду, право на истину - рекао је предсједник Српске. 

Обраћајујући се на тргу испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, Додик је указао да Срби из Хрватске нису у могућности да остваре елементарна права - на имовину, истину, на одавање почасти својим мртвима по Хрватској. 

-Хрватска је ушла у ЕУ, а није ријешила питање прогнаних Срба. У Хрватској се још води борба против права једног народа  – нагласио је Додик. 

Током хрватске акције "Бљесак" убијено је 283 Срба, од којих 57 жена и деветоро дјеце. Западну Славонију тада је напустило 15.000 Срба. У операцији "Бљесак" Хрватска је довршила етничко чишćење у којем је из Западне Славоније протјерано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном старијих људи, док још нико од хрватских налагодаваца није одговарао за овај страшан злочин.

Међу неколико стотина Срба избјеглих из Западне Славоније, данашњем чину присуствовао је и Миле Љубичић из пожешког села Кукуњевац. 

-Моје село је опустошено. Од некадашњих хиљаду становника у Кукуњевцу, данас живи 30 стараца, село је пусто и зарасло у коров. Хрватска страна ништа не предузима да се огњишта обнављају и да се народ враћа. На другој страни, Српска нам је дала уточиште и због тога смо веома захвални - рекао је Љубичић. 

Вијенце и цвијеће у ријеку Саву данас су, осим предсједника Додика, спустиле и бројне делегације и родбина настрадалих, међу којима делегација Народне скупштине Србије, делегација Информационо-документационог центра "Веритас", Удружења прогнаних Срба "Суза" и многи други. 

За мање од 36 часова 1. и 2. маја 1995. године из Западне Славоније је преко савског моста, названог симболично "Мост спаса", протјерано 30.000 Срба. 

У Западној Славонији до 1991. године живјело је више од 128.000 Срба, да би пописом из 2001. године било установљено да је у овом подручју остало тек 26.000 Срба. 

Данас у Западној славонији живи петнаестак хиљада Срба, а осим Републике Српске, прогнани Срби нашли су уточиште у Србији, Аустралији, Америци и западноевропским земљама. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана