Обиљежене 24 године од формирања Прве мајевичке бригаде

Срна
Обиљежене 24 године од формирања Прве мајевичке бригаде

Угљевик - У Угљевику су обиљежене 24 године од формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, па је тим поводом служен парастос и положено цвијеће на централно спомен-обиљежје палим борцима.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић напоменуо је да је кроз ову бригаду прошло 3.000 бораца од којих је 301 погинуо, а 648 је рањено.


"Данас смо поносни и тужни, тужни јер смо имали 301 погинулог саборца, а поносни на Републику Српску коју су борци створили", рекао је Маринковић.

Маринковић је истакао да су српски борци чували своја огњишта и породице и нису водили освајачки рат, а сви Угљевичани који су били припадници ове бригаде били су чувари српског народа и српских територија.

Према његовим ријечима, ова једнициа је имала четири батаљона и двије специјалне јединице.

Прва мајевичка бригада Војске Републике Српске одликована је Орденом Немањића.

Ратни командант бригаде, пуковник у пензији Душан Танацковић с поносом је истакао да ниједан борац ове јединице није оптужен за ратне злочине ни пред домаћим, ни пред страним судовима.

У оквиру овогодишње свечаности расписан је конкурс за литерарне радове у рангу основних школа о теми "Рат на Мајевици из очевих прича", а за средњошколце о теми "О теби пишем, војниче с Мајевице".

Аутори награђених литерарних радова из основних школа су Саша Рикић из Основне школе "Вук Караџић" из Доњег Забрђа, Душан Јовичић из Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика, Ведрана Симић из Основне школе "Филип Вишњић" из Доње Трнове, а најбоља у конкуренцији средњих школа је Јелена Анђић, ученица Гимназије из Угљевика.

Након служења помен-парастоса у угљевичком Центру за културу одржана је свечана академија посвећена Првој мајевичкој бригади Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана