Obilježena 21 godina od stradanja Srba na Kupresu

Agencije
Obilježena 21 godina od stradanja Srba na Kupresu

Kupres - Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima i služenjem parastosa u crkvi Svete Trojice u Kupresu danas je obilježena 21 godina od napada hrvatsko-muslimanskih snaga na Kupres i selo Malovan, u kojem su ubijena 72 srpska vojnika i civila, prenose agencije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz izjavio je da je za svaku osudu činjenica da još niko nije odgovarao za jedan od prvih sistematskih, masovnih i pripremanih zločina nad Srbima na Kupresu, koji su počinile regularne snage Hrvatske vojske i paravojne jedinice takozvane Teritorijalne odbrane BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

Ćurguz je podsjetio na raniju izjavu jednog od stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH, koji je na pitanje novinara zašto se ne procesuiraju zločini počinjeni nad Srbima u Sijekovcu i Kupresu odgovorio da “oni nisu tu da procesuiraju zločine koji su se desili prije rata, već samo zločine tokom rata”.

- Iz takvog odgovora moguće je pronaći i odgovore na mnoga druga pitanja - ko je to projektovao rat na ovim prostorima, zašto je projektovan rat na ovim prostorima, zašto je Srbima dodijeljena uloga krivca za rat i zašto Srbima lijepe etiketu zločinaca i genociodnog naroda - istakao je Ćurguz.

Ćurguz je napomenuo da su događaji na Kupresu, u Sijekovcu, Tuzlanskoj koloni i Dobrovoljačkoj ulici odredili karakter rata u BiH, odnosno da se u BiH vodio prljavi građanski sa primjesama vjerskog rata.

Obilježavanju stradanja Srba na Kupresu prisustvovali su i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica, predstavnici lokalne zajednice, opštinske Boračke organizacije, članovi porodica poginulih, saborci i mještani okolnih sela.

Sudbina 14 srpskih civila sa Kupresa, koje su početkom aprila 1992. godine sa ostalim tamošnjim Srbima zarobili pripadnici regularne Hrvatske vojske i HVO-a ni 21 godinu poslije u potpunosti nije razriješena.

Na relaciji Kupres - Tomislavgrad - Split - Zadar gubi im se svaki trag, a njihove kosti do danas nisu pronađene.

Poslije masakra u Sijekovcu, kod Broda, Kupres je prva opština koju su okupirale regularne snage iz Hrvatske i pripadnici takozvane Teritorijalne odbrane iz zapadne Hercegovine i počinili masovne zločine nad civilnim srpskim stanovništvom.

Jedinice Hrvatske vojske iz Splita, Osijeka, Varaždina i drugih mjesta, zajedno sa paravojnim formacijama iz Tomislavgrada, Posušja i Livna, napale su u zoru 3. aprila 1992. godine srpska sela na kupreškoj visoravni - Donji i Gornji Malovan. Mještani koji nisu uspjeli da pobjegnu u obližnju šumu ubijeni su na najsvirepiji način.

Napad na ova sela izvele su 106. osiječka, 101. zagrebačka i 142. splitsko-kaštelanska brigada Hrvatske vojske, zatim specijalna jedinica iz Vukovara “Žuti mravi”, jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske, studentska bojna (bataljon) “Kralj Tomislav” iz Zagreba, sastavljena od studenata iz Tomislavgrada i Livna i bataljon “Zrinjski”.

Poslije zauzimanja srpskih sela, hrvatske snage su 6. aprila izvele napad na Kupres, čime su praktično okupirale skoro cijelu teritoriju ove planinske opštine.

Bilans žrtava ovog zločinačkog napada bio je stravičan.

Ubijeno je 57 srpskih civila, a na stotine Srba je zatočeno u logoru u hali fabrike “Kvalitet”.

Okupacija Kupresa regularnih jedinica iz Hrvatske trajala je sve do 7. aprila 1992. godine, kada su snage tadašnje JNA, kojima je komandovao general Slavko Lisica oslobodile grad i cijelu opštinu.

U paničnom bjekstvu, hrvatski vojnici su kao taoce sa sobom poveli grupu zarobljenih civila koji su prošli kroz mnoge logore u zapadnoj Hercegovini, a mnogi od njih su završili u zloglasnoj splitskoj “Lori”.

Kupres, u kojem je srpsko stanovništvo bilo većinsko, ponovo su zauzele hrvatske snage 4. novembra 1994. godine, što su potvrdile i mape iz Dejtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana