Обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса

Глас Српске
Обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса

Бањалука - Служењем парастоса у Цркви Светих великомученика јасеновачких у бањалучкој касарни "Козара" и полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима данас је обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, уз поруку да се обиљежавањем овог датума чува и његује традиција Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је данашњи дан посвећен свим оперативним саставима који су дјеловали у саставу Војске Републике Српске током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

"Борачка организација, која окупља далеко највећи број демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, са пажњом и поштовањем одаје пошту и сјећа се својих погинулих другова и сабораца из свих јединица Војске", рекао је Савчић новинарима.

Он је истакао да се посебна пажња придаје Првом крајишком корпусу, као највећем оперативном саставу Војске Републике Српске, који је имао највишу зону одговорности и био синоним за оперативну и борбену спремност.

Савчић је оцијенио неприхватљивим да појединци, који можда нису ни учествовали у рату, на недокументован начин покушају довести у питање улогу појединих оперативних састава Војске Републике Српске у појединим догађајима.

"Конкретно, ријеч је о операцијама Хрватске војске као што су жБљесакж и жОлујаж и покушајима наметања кривице Првом корпусу за нешто што се дешавало ван његове одговорности", навео је Савчић.

Он истиче да није морално прозивати људе који нису више у могућности да одговоре и супроставе своје аргументе тим лажним тврдњама.

Генерал потпуковник Бошко Келечевић, који је био начелник штаба Првог крајишког корпуса, рекао је да је овај корпус у току рата чинио 60 одсто Војске Републике Српске.

"Једно вријеме је бројао око 127.000 бораца, што би могла бити јачина и формација армије. Говорити о Првом крајишком корпусу је исто као и говорити о Војсци Републике Српске", рекао је Келечевић.

Он је навео да је овај корпус држао фронт од око 1.260 километара, што је, како каже, већа удаљеност него од Триглава до Ђевђелије.

"Била је то веома велика војна формација, која је у стварању Републике Српске имала велику улогу и задатак. Међу највећим операцијама била је жКоридор 92ж, који је био жила куцавица за Републику Српску", подсјетио је Келечевић.

Он каже да је у Одбрамбено-отаџбинском рату животе изгубило између 5.000 и 6.000 бораца овог корпуса.

Пуковник у пензији Микајло Митровић, који је био помоћник команданта Другог крајишког корпуса, рекао је да је овај корпус у току рата свакодневно водио борбу против муслиманских, муслиманско-хрватских и хрватских снага.

"Корпус је бројао од 16.000 до 20.000 хиљада војника и имао је више од 2.000 погинулих бораца, те дао велики допринос у стварању Републике Српске и заштити српског народа од геноцида на овим просторима", рекао је Митровић.

Вијенце и цвијеће на спомен-плочу положили су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ђулум, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, те делегације команданата Првог и Другог крајишког корпуса, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске и друге делегације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана