Obilježen 4. Jul – Dan boraca u Gradišci

M.V.
Obilježen 4. Jul – Dan boraca u Gradišci

Gradiška – Povodom obilježavanja 4.jula – Dana borca, predstavnici OO SUBNOR-a, OO SNSD-a, Udruženja Roma i predstavnici Mjesne zajednice Žeravica položili su vijence u Žeravici kod Gradiške na spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, pripadnicima romske nacionalnosti i na spomen-ploču borcima koji su poginuli u posljednjem Otadžbinskom ratu.

Spomenik koji je obnovljen zahvaljujući OO SNSD-a Gradiška svjedok je da se ne smije zaboraviti značaj narodnosolobodilačkog rata i borbe od 1941. od 1945. godine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Žeravica Dragan Pavković rekao je da ovaj datum značajan jer se odaje počast poginulim borcima Narodnooslobodilačkog i otadžbinskog rata i žrtvama fašističkog terora. -S područja Dubrava, Žeravice i Brezik Laminaca u narodnooslobodilačkoj borbi stradalo 611 Roma, kojima je izgrađeno spomen-obilježje u Žeravici, dok je u odbrambeno- otadžbinskom ratu iz Žeravice poginulo ukupno 5 boraca – istkao je Pavković.

Potpredsjednik OO SUBNOR-a, Gojko Šerbula kaže da je spomenik Romima, žrtvama fašističkog teroa u Žeravici je prvi somenik podignut Romima u bivšoj Jugoslaviji. Šerbula je podsjetio da je Gradiška druga u Jugoslaviji po broju stradalog stanovništva u Narodnooslobodilačkom ratu, sa 16 500 poginulih ljudi, žena i djece, od kojih je 1556 boraca, a ostalo su žrtve fašističkog terora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana