Obilježavanje dana stradanja Srba u Potkozarju u ponedjeljak

V. K.
Obilježavanje dana stradanja Srba u Potkozarju u ponedjeljak

Banjaluka - Dan stradanja Srba Potkozarja i Piskavice biće obilježen u ponedjeljak u Potkozarju, a potomci stradalih ističu da zločini nad civilima u Drugom svjetskom ratu ne smiju biti zaboravljeni.

Predsjednik novoosnovanog Udruženja građana "Kozara" Nedeljko Milaković izjavio je da će u okviru obilježavanja, 12. februara u hramu Pokrova presvete Bogorodice biti služena liturgija i parastos za ubijene Srbe tog kraja i okoline.

- Ćutali smo 50 godina o stradanju Srba na ovom području. Zločinci nisu birali žrtve. Nije bilo bitno da li je riječ o djetetu od svega mjesec ili starcu od 90 godina. Ubijali su na pragu, u krevetu, štali. Nisu birali mjesto ni sredstva u gnusnim zločinima - kazao je Milaković.

Plan čelnika udruženja je da u Ivanjskoj bude izgrađeno spomen-obilježje sa imenima svih ubijenih civila, ali i da budu postavljene table na koje će biti utisnut broj žrtava za svaku banjalučku mjesnu zajednicu iz Drugog svjetskog rata.

- To će biti mjesto gdje ćemo učiti našu istoriju. Budući naraštaji moraju znati šta se dešavalo srpskom narodu u proteklom vijeku - rekao je Milaković.

Za građane koji budu htjeli da idu na obilježavanje biće organizovan besplatan prevoz sa stare autobuske stanice u Banjaluci u osam časova i 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana