Обиљежавање дана страдања Срба у Поткозарју у понедјељак

В. К.
Обиљежавање дана страдања Срба у Поткозарју у понедјељак

Бањалука - Дан страдања Срба Поткозарја и Пискавице биће обиљежен у понедјељак у Поткозарју, а потомци страдалих истичу да злочини над цивилима у Другом свјетском рату не смију бити заборављени.

Предсједник новооснованог Удружења грађана "Козара" Недељко Милаковић изјавио је да ће у оквиру обиљежавања, 12. фебруара у храму Покрова пресвете Богородице бити служена литургија и парастос за убијене Србе тог краја и околине.

- Ћутали смо 50 година о страдању Срба на овом подручју. Злочинци нису бирали жртве. Није било битно да ли је ријеч о дјетету од свега мјесец или старцу од 90 година. Убијали су на прагу, у кревету, штали. Нису бирали мјесто ни средства у гнусним злочинима - казао је Милаковић.

План челника удружења је да у Ивањској буде изграђено спомен-обиљежје са именима свих убијених цивила, али и да буду постављене табле на које ће бити утиснут број жртава за сваку бањалучку мјесну заједницу из Другог свјетског рата.

- То ће бити мјесто гдје ћемо учити нашу историју. Будући нараштаји морају знати шта се дешавало српском народу у протеклом вијеку - рекао је Милаковић.

За грађане који буду хтјели да иду на обиљежавање биће организован бесплатан превоз са старе аутобуске станице у Бањалуци у осам часова и 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана