Nožičko kod Srpca: Izgorjela crkva

Dejan Jovičić
Nožičko kod Srpca: Izgorjela crkva

Srbac - Hrišćanska adventistička crkva u Nožičkom kod Srpca gotovo je potpuno izgorjela, a šteta koju je uzrokovala vatrena stihija procjenjuje se na 60.000 do 70.000 maraka.

Policija i protivpožarni inspektor su utvrdili da je do požara najvjerovatnije došlo kada je u ponedjeljak ujutro na krov crkve palo drvo nakon nevremena koje je zahvatilo ovaj kraj dva dana ranije. Tada je stablo lipe oštetilo električne kablove sa stuba, koji su se vjerovatno zapalili, a plamen je prvo zahvatio krov, nakon čega se proširio na cijeli objekat. Požar se rekordnom brzinom proširio po cijeloj crkvi, jer se u unutrašnjosti nalazio veliki broj drvenih klupa i parket, i za kratko vrijeme pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Mještanin Nenad Malbašić, koji živi u blizini crkve, ispričao je da je u petak naveče prošla pijavica koja je počupala nekoliko stabala drveća i skidala crepove sa kuća. Tada je na crkvu palo stablo koje su mještani brzo uklonili, ali nije primijećeno da je došlo do oštećenja kablova.

- Čak su i osigurači u crkvi bili isključeni. Međutim, u noći između nedjelje i ponedjeljka probudile su me komšije vičući da gori crkva. Odmah sam pozvao vatrogasce koji su brzo stigli i pokušali barem nešto da spasu, ali nisu uspjeli. Ostali su čitavi samo zidovi - rekao je Malbašić.

Ovo je bila najstarija adventistička crkva u BiH koja je izgrađena prije 80 godina. Obnovljena je prije 28 godina, a prije tri godine je rekonstruisan dotrajali krov.

- Svake subote ovdje se okupi tridesetak vjernika iz Nožičkog i okolnih sela. Jako smo potreseni zbog ove nesreće, ali ćemo se potruditi da prikupimo donacije i priloge vjernika kako bismo je što prije obnovili - rekao je predsjednik crkvenog odbora Zdravko Vokić.

Pored crkve u Nožičkom, na području srbačke opštine postoji još jedna adventistička crkva koja se nalazi u Kukuljama.

Istraga

Iako je bilo sumnji da je požar podmetnut, istraga je pokazala da se, ipak, vjerovatno radi o nesreći koju je prouzrokovao pad drveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana