Новог газду чека 29 липицанера у прњаворској ергели Вучијак

Данијела Стоканић
Новог газду чека 29 липицанера у прњаворској ергели Вучијак

Прњавор - На ергели "Вучјак" код Прњавора сутра ће бити организована лицитација на којој ће бити понуђено 29 липицанера.

Како је наведено у позиву за продају коња, почетна цијена ових животиња биће од 250 до 800 марака без ПДВ-а. Ријеч је сивим липицанерима, старим од двије до 21 годину, а лицитације ће се одржати у приградском насељу Лужани, на економији ергеле "Вучијак".

Вршилац дужности директора ергеле Мирослав Миланковић је истакао да се коњи продају појединачно, а сви заинтересовани их могу погледати на ергели.

- Продаја се врши по принципу "виђено-купљено" и неће се примати никакве рекламације, које се односе на квалитет и остале карактеристике - објаснио је Миланковић.

Додао је да је цијене, као и грла која иду на продају, одредило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС уз помоћ стручњака Пољопривредног факултета.

- На овај корак одлучили смо се да бисмо смањили број грла, јер нема потребе да држимо 112 коња, а сви су у доброј кондицији - истакао је Миланковић.

Према његовим ријечима, план надлежног министарства је да ергела буде сведена на 80 грла, не рачунајући подмладак.

Додао је да ове године планирају да обезбиједе веће количине хране, те изврше одређене поправке и набаве дио механизације.

- За почетак покушавамо да властитим средствима обезбиједимо храну, док већа инвестициона улагања не зависе од нас - рекао је Миланковић и додао да имају намјеру да продају пословну зграду, коју не користе и тим новцем колико-толико реновирају објекте ергеле.

Миланковић је нагласио да је ергела тренутно на стабилним ногама, а велика подршка им је Влада РС, која је од фебруара 2010. године и њен власник, а право руковођења добила је тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка. Застој је проузроковао спор због парцеле од 70 дунума, на коју је право полагало и предузеће "Ратар", које је изгубило судски спор. Док су се власничка права доказивала, коњи су гладовали. Било је дана када су мјештани из околних села сакупљали новац за бале сијена.

Липа

Прњаворска ергела основана је у априлу 1946. године и од тада је представљала једно од најпознатијих одгајалишта липицанера на простору бивше Југославије.

Ова ергела је недавно постала и чланица Међународне организације за узгој липицанског коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана