Novim zanimanjima do veće zaposlenosti u Srpcu

M. L.
Novim zanimanjima do veće zaposlenosti u Srpcu

Srbac - U Srpcu će biti održan okrugli sto na kojem će se razmatrati izmjena plana upisa učenika u srednje škole, što je rezultat sve češćih apela srbačkih odbornika koji smatraju da sadašnji plan upisa dovodi do povećanja nezaposlenosti.

U okrugli sto, koji bi trebalo da bude održan krajem godine ili početkom iduće, biće uključeni predstavnici škole, opštinske uprave i privredni subjekti kako bi se pronašlo najbolje rješenje u skladu sa potrebama na tržištu rada.

- Privrednici će popunjavati anketu na kojoj će se izjasniti o potrebama za radnom snagom, mogućnostima stipendiranja učenika i pružanja stručne prakse. Anketu će popunjavati i učenici devetih razreda, ali i njihovi roditelji, jer se želje učenika ponekad mimoilaze sa mogućnostima roditelja - rekao je direktor Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Milenko Živanić. On je pojasnio da mješovite škole, prema postojećim normama, mogu imati svega tri struke i gimnaziju, te da bi uveli neku novu struku, morali bi izbaciti neku od postojećih. Uklanjanje nekog od postojećih smjerova ostavilo bi neke od profesora bez posla, što je prema Živanićevim riječima, još jedna potvrda da se novom planu upisne politike mora ozbiljno prići.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević podržao je organizovanje okruglog stola kako bi se izradila još kvalitetnija upisna politika koja bi dovela do povećanja zaposlenosti.

- Plan upisa za tekuću školsku godinu kvalitetno je urađen, a dobio je i podršku većine odbornika. Slažem se da organizujemo širu raspravu kako bi naredni plan upisa bio još bolji - rekao je Dragosavljević.

Odbornik NDP-a Goran Ćosić istakao je da upisna politika mora obuhvatiti kvalitetniju strukturu zanimanja sa mogućnošću uvođenja novih smjera, poput drvoprerade.

- Gomilaju se kadrovi poput turističkih tehničara, konobara i kuvara koje više nemamo gdje zapošljavati. Nivo prerade drveta je na većem nivou nego što je to bilo prije dvije decenije, tako da bi uvođenje ovog smjera moglo imati perspektivu - istakao je Ćosić. Odbornici su predlagali i uvođenje smjerova voćarstva ili stočarstva jer je srbačka opština izrazito poljoprivredni kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana