Нови сјај знаменитостима Требиња

Ратомир Мијановић
Нови сјај знаменитостима Требиња

Требиње - Комисија за очување националних споменика БиХ послала је на адресу града Требиња приједлог одлуке о проглашењу три зоне ужег центра града националним спомеником, а ријеч је о комплетном Старом граду, насељу Крш и ужем центру града, што ће као посљедицу имати читав низ мјера заштите.

Иако ће ови дијелови града морати да буду прилагођени посебним мјерама заштите, Требињци су срећни, јер ће њихов град тиме добити круну за своја знамења, која из године у годину привлаче туристе из цијелог свијета.

- То нам је, у неку руку, потврда да је наш град најљепши мали град на Балкану и да његове вриједности морамо чувати посебним мјерама заштите - сагласни су становници града сунца.

У Одјељењу за просторно уређење града истичу да су у оквиру тих мјера дозвољени истраживачки радови, санација, конзервација и рестаурација, као и одржавање објеката. За све радове потребно је добити одобрење Министарства за просторно уређење РС и изводити их уз стручни надзор надлежне службе заштите насљеђа.

Предвиђено је да је приликом извођења радова потребно примјењивати изворне материјале и технике, није допуштена изградња структура или објеката који би могли угрозити карактер националног споменика.

- На простору Старог града примјењују се и посебне мјере заштите, а приликом рестаурације објеката неопходно је сачувати њихове изворне габарите, облик и нагиб кровних плоха, покров каменим плочама, декоративне елементе димњака, изворни изглед и материјализацију спољних зидова и степеништа - кажу у Одјељењу за просторно уређење.

Неопходно је спровести хитне мјере заштите на објектима у лошем стању, а постојеће ограде и зидови, изграђени у традиционалном стилу могу бити задржани. Потребна је и обнова хендека око зидина Старог града и пјешачког моста преко хендека до улазне капије.

У ужем центру града под заштитом ће бити градитељска цјелина која подразумијева катедралну цркву Рођења блажене дјевице Марије, Саборни храм Преображења Господњег, Епархијски дом и библиотеку и ту су дозвољени искључиво конзерваторско-рестаураторски радови.

- Посебно вриједи истаћи да ће улица Јована Дучића, Трг слободе и Његошев трг бити уређени као простори за пјешаке. Сезонско постављање љетних башта и сјенила мора бити у складу са амбијентом, а важно је сачувати намјену Трга слободе за дневну пијацу - кажу у Градској управи.

Црква Панталијевица

Комисија за очување националних споменика БиХ у јануару је националним спомеником прогласила цркву Св. Пантелејмона у требињском приградском насељу Алексина међа, у народу познату као Панталијевица. Ријеч је о једнобродној грађевини са полукружним олтаром и звоником “на преслицу” са три звона смјештеној у рецентном гробљу.

На листи заштићене националне баштине БиХ је више од тридесет културноисторијских споменика са подручја Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана