Novi putevi dug Srpske narodu Janjske visoravni

Slobodan Dakić
Novi putevi dug Srpske narodu Janjske visoravni

ŠIPOVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je juče asfaltirani put Strojice - Babići na janjskoj visoravni u opštini Šipovo dužine osam kilometara i 150 metara i put Mujdžići - Olići - Pljeva, dužine 5,2 kilometara, za šta je Vlada RS iz Razvojnog programa RS izdvojila 2,6 miliona KM.

- Ovo je dio duga koji Republika Srpska ima prema narodu ovog dijela opštine Šipovo, narodu koji je poslije egzodusa svojom voljom došao da oživi ove prostore Srpske, da se nastani i da produži život, a uloga vlasti i svih struktura društva je da to podrži - rekao je Dodik prilikom obraćanja okupljenim zvanicama i mještanima u selu Babići nadomak Šipova.

Dodik je rekao da je uvjeren da će rekonstrukcija ovog puta doprinijeti stabilizaciji života, povratku ljudi i oživljavanju prostora, koji je devastiran pred kraj otadžbinskog rata, kada su ga preuzele, porušile i opljačkale muslimansko-hrvatske snage.

- Narod ovog kraja je ipak imao snage da se vrati na ognjišta i ovaj put je nesumnjivo dio duga koji Srpska treba da ispolji prema takvoj volji - zaključio je Dodik.

Načelnik Šipova Dušan Malinović rekao je da je otvaranje novih puteva najznačajniji projekat u proteklim decenijama.

- Konačno je asfalt stigao u srce Janja i to mnogo znači za 390 domaćinstava i oko 1.000 stanovnika tog kraja - kazao je Malinović.

Izgradnji asfaltnog puta za Babiće obradovao se i 82-godišnji mještanin Petar Milovac.

- Konačno sam dočekao da se u našem selu asfaltira put, koji će biti od velikog značaja za sve mještane janjske visoravni. Nadam se da će ovaj put biti put povratka, a ne odlaska stanovništva sa ovog prostora - rekao je starina Milovac.

Janjska stolica i ploska

Milorad Dodik je u pratnji načelnika Šipova Dušana Malinovića i predsjednika Skupštine opštine Milana Kovača posjetio crkvu Svetog Prokopija u Babićima, gdje su mu predstavnici opštine predali na poklon janjsku stolicu i plosku sa ikonom svetog Đorđa, koji je predsjednikova krsna slava. Dodik je prisustvovao i manifestaciji "Dani Šipova 2011" u Šipovačkim barama, gdje je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana