Novi pogoni u Srpcu smanjuju nezaposlenost

Dejan Jovičić
Novi pogoni u Srpcu smanjuju nezaposlenost

Srbac - Trend zapošljavanja u Srpcu u stalnom je porastu, o čemu svjedoči podatak da je u prošloj godini otvoreno najmanje stotinu novih radnih mjesta.

Na to je uglavnom uticalo otvaranje novih pogona te adaptacija i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta.

- Iako obim privrednih dešavanja još  nije dostigao željeni nivo, napravili smo značajne pomake ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta. Davali smo zemljište za izgradnju pogona po podsticajnim cijenama, a jedan dio novca iz budžeta je usmjeren na podsticaje za zapošljavanje. U kontaktu smo sa još nekoliko investitora i postoji mogućnost da u skorije vrijeme još radnika skinemo sa evidencije Biroa rada - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su zaključno sa 31. oktobrom u Srpcu bila zaposlena 2.833 lica i to je, prema njegovim riječima, evidentna uzlazna putanja u odnosu na ranije godine. On dodaje da je najveći procenat zaposlenih u prerađivačkoj industriji - 49 odsto, trgovini na veliko i malo 20 odsto i poljoprivredi i šumarstvu osam odsto.

- Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju 2017. godine u Srpcu je bilo 1.657 nezaposlenih, a 31. oktobra njih 1.524. Činjenica je da je značajno smanjen broj nezaposlenih, jer ih je 2014. godine bilo čak 1.900 - rekao je Miholjčić.

Na povećanje broja zaposlenih najviše je uticalo otvaranje proizvodnog pogona firme “Kolektor CCL” u industrijskoj zoni Crnaja u kojem se proizvode komutatori za automobilsku industriju. Tamo je zaposleno više od stotinu radnika, od čega je jedan dio njih stigao zahvaljujući preseljenju proizvodne linije njihovog pogona u Laktašima, dok više od polovinu čine novozaposleni radnici.

- Do sada smo u proizvodni proces u Crnaji uložili oko 2,5 miliona KM. Imamo velike ambicije za širenje proizvodnje koja je sigurna i ugovorena, a planiramo da zaposlimo još radnika - rekao je direktor Predrag Zorić. Zasluge za povećanje zaposlenosti idu i srbačkom Klubu za traženje posla koji djeluje pri Birou rada u Srpcu i koji je u decembru dobio priznanje kao drugi među najboljim klubovima ovakve vrste u Republici Srpskoj u 2018. godini i šesti na nivou BiH.

Rukovodilac biroa Milanka Šnjegota-Srdić kaže da je lani 1.502 mladih uključeno u njihov program, od čega se 440 njih zaposlilo, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na 2017. godinu.

- Mladi kroz rad našeg kluba stiču potrebna znanja i vještine, povećavaju samopouzdanje i motivaciju, postaju konkurentniji na tržištu rada i otkrivaju svoje prezentacijske i liderske vještine - rekla je Šnjegota-Srdić.

Privredni savjet

Kako bi srbačka privreda još značajnije napredovala, u 2019. godini planirano je oživljavanje Privrednog savjeta, koji čini 25 privrednika i pet predstavnika lokalne uprave. Ovaj savjet godinama nije funkcionisao, a u planu je da bude reorganizovan i da se članovi sastaju najmanje četiri puta godišnje s ciljem analize stanja u privredi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana