Novi centri za jači ekonomski rast

A. J. R.
Novi centri za jači ekonomski rast

Banjaluka - Vlada RS planira u narednom periodu osnovati naučnoistraživačke centre koji bi bili na usluzi domaćim privrednicima prilikom kreiranja kvalitetnih poslovnih ideja i modela, a sve s ciljem ekonomskog rasta Srpske.

Istaknuto je to juče nakon sastanka ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđana Rajčevića i predstavnika Unije udruženja poslodavaca Srpske koji je održan u Banjaluci s ciljem pronalaženja modela za poboljšanje odnosa između naučne i poslovne zajednice.

Rajčević je rekao da su naučnotehnološki razvoj i ostvarivanje sinergije između naučne i poslovne zajednice među značajnim prioritetima Vlade Srpske, ističući da je zadatak poslovne zajednica da odgovori na pitanje koji su joj profili visokoobrazovanih kadrova potrebni, kako bi se u skladu s tim, mogle preduzeti mjere revizije upisne politike za sljedeću akademsku godinu i usmjeravanja sistema visokog obrazovanja.

- Cilj nam je da napravimo sinergiju u okviru koje će se ispred naučnoistraživačke zajednice pojavljivati određene inovacije, patenti i sve što domaći poslovni subjekti i poslovna zajednica mogu koristiti u komercijalne svrhe - kazao je Rajčević nakon sastanka i dodao da je u planu da se već ove godine inicira osnivanje naučnoistraživačkih centara koji će biti na usluzi privrednicima, a iz kojih će se izroditi kvalitetne poslovne ideje u funkciji ekonomskog rasta RS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da je struktura domaće privredne takva da najveći broj kompanija radi lon-poslove za strane firme, što je na najnižem stepenu plaćanja i razvoja. On je istakao da je poslovna zajednica svjesna da odlazak kvalitetnih radnika može biti spriječen povećanjem plata i cijene rada, ali da je na tom planu, uz smanjenje poreza i doprinosa i povećanje produktivnosti, potrebno uvođenje novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana