Нови Град: Представљена књига Записи о људима и времену

Срна
Нови Град: Представљена књига Записи о људима и времену

Нови Град - У библиотеци Пољопривредне задруге "Агројапра" у Доњим Агићима, код Новог Града, представљена је књига Милована Антонића "Записи о људима и времену" објављена у издању Књижевне заједнице "Васо Пелагић".

Ауторов педесетогодишњи новинарски рад представљен је у неколико цјелина, "Хроника једне општине", "ИМТ- југословенски гигант којег више нема", "На кривудавој стази транзиције", "Човјек и природа" и "Село на клацкалици између пропадања и развоја".


Један од рецензената Драго Тодић рекао је на синоћњој промоцији да је дјело изузетно важно, јер обухвата историју општине Нови Град и записе о значајним личностима.

Он је навео да је посебно значајан дио који говори о руралном развоју, за који, нажалост, у данашње вријеме нема ни слуха ни средстава.

Књижевник Ранко Павловић, који је такође рецензент дјела, навео је да се аутор школовао на старој врсти новинарства, у вријеме када није преовладавао сензационализам и није се занемаривао обичан човјек који вриједно ради и привређује.

"Значајно је имати овакву књигу која свједочи, врло вјерно и аргументовано, о ономе што се догађало", рекао је Павловић.

Он је истакао да Антонић пише срцем и умом хронику једне општине, села и људи Долине Јапре.

"Три његове велике љубави - новинарство, родно село и развој пољопривреде кроз задругарство виде се у овој књизи", нагласио је Павловић.

Књижевик Ранко Прерадовић каже да је написана књига која ће пуно значити у будућности.

Аутор је захвалио за истинску пријатељску подршку Тодићу, Павловићу и Прерадовићу, као и директору Пољопривредне задруге "Агројапра" Нади Нешковић Раилић и општини Нови Град за материјалну подршку.

"Хтио сам да напишем какви су развојни интереси и потребе села, сељака и задругарства и какво је стање и проблем у овој области, да заузмем критички став који је негативан, али и позитивне опсервације у сагледавању како се може изаћи из кризе села и задругарства", рекао је Антонић.

Антонић је био међу првим новинарима који су скренули пажњу да треба водити рачуна о природи и развоју сеоског туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана