Nove barke sjećanje na dobre stare dane na Trebišnjici

Ratomir Mijanović
Nove barke sjećanje na dobre stare dane na Trebišnjici

Trebinje - Trebinje će od naredne turističke sezone biti kao s onih starih slika sa početka prošlog vijeka jer će modru Trebišnjicu ukrasiti bijeli čamci i makar na trenutak vratiti izgled starih vremena.

Deset lađa koje su završene ovih dana spremno čekaju  početak turističke sezone, kada će biti na raspolaganju Trebinjcima i turistima u rekonstruisanoj staroj marini na rijeci Trebišnjici koja se nalazi  uz bedem Starog grada, tako da će i ovo kulturno-istorijsko nasljeđe ponovo biti stavljeno u  funkciju turizma.

- Cijeli ovaj urbani potez lociran je u samom centru Trebinja i on sada dobija svoju novu turističku funkciju jer će osvjetljavanjem dijela gradskog bedema, instalacijom pametne klupe i izradom deset tradicionalnih lađa biti završena jedna od aktivnosti, projekat “Život na granici BiH i Crne Gore - stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” - kaže koordinator projekta Miljan Vuković.

Do početka sezone lađe će se nalaziti u skladištu Kulturnog centra u Trebinju, a građani sa nestrpljenjem očekuju da zaplove Trebišnjicom.

Oni stariji koji se sjećaju prošlih vremena kažu da su trebinjske lađe imale nešto što druga plovila nisu imala.

- Imale su dušu, koju im je davala naša rijeka ljepotica i njeni žitelji s obje obale. Ovakve modele pravili su stari majstori tog zanata Pepo Venijer, Pero Mrkonja i Boro Smrzlić. Moju lađu pravio je neprevaziđeni majstor za ova plovila, Kemo Galijatović - piše stari Trebinjac Seno Omerćajić.

Navodi da su svi oni u izradu lađa unosili dio sebe i bili ponosni na svoj rad.

- Elegantne, lagane i brze. Naše lađe nisu služile samo za zabavu, vožnju uz pjesmu i gitare trubadura Satkana, Boda Kudre, Avda, Polica, Bata, Šukija, već su služile i za razne druge avanture i nestašluke - ističe Omerćajić.

Ovih dana Trebišnjica je nabujala, kao da ne dozvoljava da njenom površinom plove bijele lađe. Ali, doći će proljeće, prosuće se nebo iznad Trebinja beharom i mirisima, a modrom ljepoticom zaploviće stare, a i nove barke. Baš kao nekada.

Projekat

Novac za ovaj projekat obezbijeđen je zahvaljujući EU kroz IPA prekogranični program za period 2014 - 2020. kojim EU podržava proširenje turističkog razvoja i van granica BiH.

Tim programima EU nastoji da razvije kulturna i prirodna dobra u turističke resurse i proizvode kako bi granična područja bila privlačnija za posjete i život.

Realizacija projekta počela je u januaru, a ukupna vrijednost je 331.712 evra, od čega EU finansira 85 odsto, a preostali iznos sufinansiraju grad Trebinje, JU Kulturni centar Trebinje i JU Centar za kulturu Plužine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana