Нове барке сјећање на добре старе дане на Требишњици

Ратомир Мијановић
Нове барке сјећање на добре старе дане на Требишњици

Требиње - Требиње ће од наредне туристичке сезоне бити као с оних старих слика са почетка прошлог вијека јер ће модру Требишњицу украсити бијели чамци и макар на тренутак вратити изглед старих времена.

Десет лађа које су завршене ових дана спремно чекају  почетак туристичке сезоне, када ће бити на располагању Требињцима и туристима у реконструисаној старој марини на ријеци Требишњици која се налази  уз бедем Старог града, тако да ће и ово културно-историјско насљеђе поново бити стављено у  функцију туризма.

- Цијели овај урбани потез лоциран је у самом центру Требиња и он сада добија своју нову туристичку функцију јер ће освјетљавањем дијела градског бедема, инсталацијом паметне клупе и израдом десет традиционалних лађа бити завршена једна од активности, пројекат “Живот на граници БиХ и Црне Горе - старе стазе безвременог насљеђа и традиције” - каже координатор пројекта Миљан Вуковић.

До почетка сезоне лађе ће се налазити у складишту Културног центра у Требињу, а грађани са нестрпљењем очекују да заплове Требишњицом.

Они старији који се сјећају прошлих времена кажу да су требињске лађе имале нешто што друга пловила нису имала.

- Имале су душу, коју им је давала наша ријека љепотица и њени житељи с обје обале. Овакве моделе правили су стари мајстори тог заната Пепо Венијер, Перо Мркоња и Боро Смрзлић. Моју лађу правио је непревазиђени мајстор за ова пловила, Кемо Галијатовић - пише стари Требињац Сено Омерћајић.

Наводи да су сви они у израду лађа уносили дио себе и били поносни на свој рад.

- Елегантне, лагане и брзе. Наше лађе нису служиле само за забаву, вожњу уз пјесму и гитаре трубадура Саткана, Бода Кудре, Авда, Полица, Бата, Шукија, већ су служиле и за разне друге авантуре и несташлуке - истиче Омерћајић.

Ових дана Требишњица је набујала, као да не дозвољава да њеном површином плове бијеле лађе. Али, доћи ће прољеће, просуће се небо изнад Требиња бехаром и мирисима, а модром љепотицом запловиће старе, а и нове барке. Баш као некада.

Пројекат

Новац за овај пројекат обезбијеђен је захваљујући ЕУ кроз ИПА прекогранични програм за период 2014 - 2020. којим ЕУ подржава проширење туристичког развоја и ван граница БиХ.

Тим програмима ЕУ настоји да развије културна и природна добра у туристичке ресурсе и производе како би гранична подручја била привлачнија за посјете и живот.

Реализација пројекта почела је у јануару, а укупна вриједност је 331.712 евра, од чега ЕУ финансира 85 одсто, а преостали износ суфинансирају град Требиње, ЈУ Културни центар Требиње и ЈУ Центар за културу Плужине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана