Новчана помоћ породици команданта Пере Лукића из Возуће

Срна
Новчана помоћ породици команданта Пере Лукића из Возуће

Добој - Градоначелник Добоја Обрен Петровић издвојио је данас 5.000 евра за изградњу надгробног споменика некадашњем команданту Ударне јединице на возућком ратишту Пери Лукићу.

Петровић је рекао новинарима да је породица Пере Лукића, који је након тешке болести преминуо 2015. године у Подгорици, у тешком материјалном стању.


Он је нагласио да заједно са Завичајним удружењем “Завидовићана” са сједиштем у Добоју настоји да помогне Возућанима, али и да подржи обиљежавање сјећања на 23 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које се догодило 10. септембра 1995. године.

“Жеља нам је да заједно са Владом Српске помогнемо и другим људима који су угрожени. Сигурно ћемо направити списак социјално угрожених лица”, навео је Петровић.

Каранфилка Лукић, супруга Пере Лукића, рекла је да је њен супруг на возућко ратиште дошао као активно војно лице из Црне Горе, у коју је дошао 1976. године.

Предсједник Завичајног удружења “Завидовићана” Зоран Благојевић подсјетио је на тежак положај Срба са подручја Возуће током ратних сукоба и улогу Пере Лукића - Вука, који је као командант Ударне јединице дао велики допринос у очувању народа са тог подручја.

Благојевић је указао да се од пријератних 11.680 Срба који су насељавали Завидовиће на цијело подручје ове општине вратило 450, те да су Срби на подручју Возуће “статистичка грешка”.

Он је навео да са начелником општине Звидовићи има коректне односе, али да локална полиција не ради свој посао када је ријеч о проналажењу и санкционисању одговорних за оштећење имовине српских повратника, од којих су неки и познати истражним органима.

Марш “Стазама егзодуса” биће одржан 10. септембра у оквиру обиљежавања 23 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.

Из Организационог одбора наводе да је ријеч о једанаестој манифестацији, којој ће 6. септембра претходити свечана академија у Центру за културу и образовање Добој.

Марш “Стазама егзодуса” почеће у недјељу, 10. септембра, у 7.30 часова у Тумарама на Озрену. Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Ријеч је о “камионском путу”, који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

“Час историје” биће одржан током одмора на Кврги и Прокопу.

Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, подигнутих као знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом “Ураган” или “Фарз”.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана