Новац из Србије иде за промашене пројекте у Сребреници

К. Ћирковић, М. Латиновић
Новац из Србије иде за промашене пројекте у Сребреници

Сребреница - Умјесто да становницима општине Сребреница обезбиједи бољи живот, начелник Ћамил Дураковић новац добијен од Владе Србије расипа на беспотребне пројекте.

Поручио је то заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић и нагласио да је новац добијен на донаторској конференцији требало да буде употријебљен за економско јачање и отварање нових радних мјеста у Сребреници.

- Умјесто да три милиона евра буду уложена у те намјене, новац ће отићи на пројекте од којих ће корист имати неколико особа и извођачи радова - сматра Грујичић.

Наводи да ће новцем Владе Србије бити финансирани пројекти изградње обданишта, уређења главне саобраћајнице и изградња моста на Перућачком заливу.

- То је бацање пара јер се ради о промашеним и бескорисним инвестицијама - тврди Грујичић.

Он је појаснио да су капацитети обданишта сасвим довољни за све малишане, због чега нема потребе за градњом новог.

- У сребреничком вртићу борави више дјеце из Братунца јер су овдје услуге знатно јефтиније - истиче Грујичић.

Сматра да ни градња моста на заливу Перућачког језера није требало да буде приоритетни пројекат јер постоји пут који повезује села на том ријетко насељеном подручју.

Он је додао да је у добром стању и главна саобраћајница и оправдано би било једино да буде изграђен тротоар. Да је донацију требало уложити у друге пројекте сматрају и предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић и Општинског одбора НДП-а Слађан Миловановић.

- Обданиште се могло доградити, а главна саобраћајница је готово реконструисана - казао је Цвјетиновић који је критиковао и скупштинску већину, коју чине СНСД и СДА, јер су, како каже, дали зелено свјетло за ове пројекте.

Миловановић сматра да је дио новца од Владе Србије требало да буде уложен у инфраструктурне пројекте у селима.

- Због немара сада имамо ситуацију да пољопривредници из Скелана не могу да превезу малину до откупних мјеста, а породице у селу Гложевићи немају струју - рекао је он.

Дураковић је рекао да је Скупштина усвојила план у којем је дефинисано шта ће бити урађено новцем од Владе Србије.

- Кључни пројекат који ћемо реализовати је фабрика у индустријској зони која ће одмах запослити 30 радника. Обданиште које имамо не испуњава законске услове да у њему могу боравити дјеца и то је дато као инструкција од стране Просвјетне инспекције РС још прошле године, а други разлог уласка у тај пројекат је жеља премијера Александра Вучића да се уради нешто намијењено за дјецу - рекао је он. Дураковић је истакао да централна саобраћајница кроз Сребреницу није поправљана посљедњих 15 година, те да ће мост на језеру Перућац повезати двије мјесне заједнице.

Стипендије

Младен Грујичић је замјерио Ћамилу Дураковићу и то што из буџета општине издваја мало новца, свега 50.000 КМ за стипендирање студената. Момчило Цвјетиновић је указао и на спорост општинске администрације која још није додијелила стипендије за 2015/2016. годину иако се академска година завршава. Дураковић је нагласио да ће у наредном периоду бити исплаћене стипендије за све студенте, те додао да су ове године у општину примљена 23 волонтера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана