Нова столарија, кров и фасада штеде енергију

Милијана Латиновић
Нова столарија, кров и фасада штеде енергију

Градишка - Захваљујући програму “НовЕЕ зграде РС - за уштеде”, који ће бити реализован ове и идуће године, фискултурна сала Техничке школе у Бањалуци, бивши Шопинг центар, биће реконструисана и адаптирана у спортску дворану, а бољу изолацију и уштеду енергије добиће и Гимназија у Градишци.

Програм организује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, под покровитељством Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) у оквиру пројекта “Подстицање енергетске ефикасности у БиХ”.

У Министарству истичу да су на њихову адресу стигле пријаве из девет локалних заједница за укупно 12 објеката, те да су у складу са условима јавног позива, а на основу достављене документације, изабрани Гимназија у Градишци и будућа спортска дворана у Бањалуци.

- Кроз програм се финансира израда и ревизија техничке документације, надзор на објекту у дијелу који има утицај на енергетску ефикасност објекта, енергетски преглед објекта, израда извјештаја и енергетског сертификата - навели су у Министарству и додали да се кроз овај програм не финансирају грађевински радови, те да је завршетак радова планиран до октобра 2019. године.

Начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука Петар Билчар рекао је да је веома значајно што ће кроз овај пројекат бити обезбијеђена бесплатна стручна подршка за израду пројекта, праћење надзора на енергетској ефикасности, као и енергетски преглед будуће спортске дворане у Бањалуци.

- Значај овог пројекта огледа се у великој уштеди енергије на објекту, али и финансијским уштедама - додао је Билчар. 

Директорица Гимназије у Градишци Весна Крунић истиче да је зграда Гимназије посљедњи пут реновирана прије непуне двије деценије, те да никада није имала праву изолацију ни фасаду.

- Школски прозори су дрвени и сасушени, тако да је просторије тешко загријавати, а кров је раван са лимом који нема одговарајућу ни топлотну ни звучну изолацију, тако да ћемо по завршетку овог пројекта сигурно добити топлије и условније учионице, те постићи значајне уштеде енергије - истакла је Крунићева и додала да Гимназију у овој општини тренутно похађају 353 ученика.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић истиче да је зграда Гимназије веома битна за средњошколско образовање на подручју ове локалне заједнице, те да ће општина финансијски учествовати у енергетском опремању објекта.

  • Циљ нам је да ђаци имају боље услове. Чим буде завршено пројектно рјешење, знаћемо када почињу радови и колика је вриједност - казао је Аџић.

Обука

У Министарству кажу да ће сви који буду укључени у активности у вези са израдом документације, прегледом зграда и друге активности проћи обуку.

- Службеници јединице локалне самоуправе, пројектанти, ревиденти и особе које ће вршити надзор проћи ће сетове стручних намјенских обука у предметној области - навели су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана