Nova bolnica u Istočnom Sarajevu vrata otvara u oktobru

Danijela Stokanić
Nova bolnica u Istočnom Sarajevu vrata otvara u oktobru

Istočno Sarajevo - Izgradnja nove zgrade bolnice u Istočnom Sarajevu bliži se kraju, a njena vrata pacijentima iz tog dijela Srpske trebalo bi da budu otvorena početkom oktobra.

Iako je rok za završetak izgradnje ove bolnice januar 2019. godine, izvođač je nadležnima juče dao obećanje da će građevinski radovi biti gotovi početkom septembra, dok oprema već polako pristiže.

Da izgradnja teče po planu juče se uvjerio i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, koji je istakao da će biti rigorozni prilikom provjere kvaliteta izvedenih radova.

On je rekao da od menadžmenta bolnice očekuje da u međuvremenu edukuje dovoljan broj kadra ili da ga obezbijedi saradnjom sa drugim zdravstvenim ustanovama iz RS i Srbije.

- Cilj nam je da nakon otvaranja ova bolnica bude potpuno funkcionalna, prepoznatljiva po svom kvalitetu, kadru i uslugama koje pruža jer sarajevsko-romanijska regija to zaslužuje nakon decenija čekanja - kazao je Bogdanić.

Dodao je da će resorno ministarstvo ovoj zdravstvenoj ustanovi pružiti svaku vrstu pomoći jer želi da ovo bude reprezentativna bolnica, ne samo za ovu regiju, već za RS i šire.

Direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović ističe da će do 15. juna biti gotova fasada, dok se bolesničke sobe spremaju za krečenje.

- Siguran sam da će početkom oktobra bolnica biti spremna  za otvaranje i tada očekujemo prve pacijente - istakao je Todorović i naglasio da je edukacija ljekara za, između ostalog, korišćenje novih aparata već počela, a u planu su i specijalizacije, subspecijalizacije, kao i prijem mladih ljekara.

Vlasnik firme “Marković invest”, koja je izvođač radova, Rade Marković potvrdio je da će objekat biti završen do početka oktobra, što je mnogo prije planiranog roka.

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu položen je početkom jula prošle godine, a vrijednost ovog projekta, koji se gradi po sistemu “ključ u ruke”, iznosi 55 miliona KM.

Kapacitet

Novoizgrađeni objekat bolnice prostire se na 10.000 metara kvadratnih i biće povezan sa zgradom Poliklinike, koja je nedavno otvorena. Projektom je planirano da će veća zgrada raspolagati s oko 200 bolničkih kreveta, koliko ih ima i u postojećoj bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana