Нова болница у Источном Сарајеву врата отвара у октобру

Данијела Стоканић
Нова болница у Источном Сарајеву врата отвара у октобру

Источно Сарајево - Изградња нове зграде болнице у Источном Сарајеву ближи се крају, а њена врата пацијентима из тог дијела Српске требало би да буду отворена почетком октобра.

Иако је рок за завршетак изградње ове болнице јануар 2019. године, извођач је надлежнима јуче дао обећање да ће грађевински радови бити готови почетком септембра, док опрема већ полако пристиже.

Да изградња тече по плану јуче се увјерио и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, који је истакао да ће бити ригорозни приликом провјере квалитета изведених радова.

Он је рекао да од менаџмента болнице очекује да у међувремену едукује довољан број кадра или да га обезбиједи сарадњом са другим здравственим установама из РС и Србије.

- Циљ нам је да након отварања ова болница буде потпуно функционална, препознатљива по свом квалитету, кадру и услугама које пружа јер сарајевско-романијска регија то заслужује након деценија чекања - казао је Богданић.

Додао је да ће ресорно министарство овој здравственој установи пружити сваку врсту помоћи јер жели да ово буде репрезентативна болница, не само за ову регију, већ за РС и шире.

Директор болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић истиче да ће до 15. јуна бити готова фасада, док се болесничке собе спремају за кречење.

- Сигуран сам да ће почетком октобра болница бити спремна  за отварање и тада очекујемо прве пацијенте - истакао је Тодоровић и нагласио да је едукација љекара за, између осталог, коришћење нових апарата већ почела, а у плану су и специјализације, субспецијализације, као и пријем младих љекара.

Власник фирме “Марковић инвест”, која је извођач радова, Раде Марковић потврдио је да ће објекат бити завршен до почетка октобра, што је много прије планираног рока.

Камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву положен је почетком јула прошле године, а вриједност овог пројекта, који се гради по систему “кључ у руке”, износи 55 милиона КМ.

Капацитет

Новоизграђени објекат болнице простире се на 10.000 метара квадратних и биће повезан са зградом Поликлинике, која је недавно отворена. Пројектом је планирано да ће већа зграда располагати с око 200 болничких кревета, колико их има и у постојећој болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана