Nova bolnica do kraja juna

G. S.
Nova bolnica do kraja juna

Bijeljina - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić smatra da je nova regionalna bolnica u Bijeljini, koja bi trebalo da bude otvorena za mjesec, najbolji odgovor onima koji sa sumnjom gledaju na zdravstveni sistem Srpske.

- U momentu krize, ne samo u regionu nego i u svijetu, uspjeti dovesti pred sam kraj ovakav objekat za zajednicu kakva smo mi je ogroman uspjeh - rekao je Stanić prilikom obilaska nove bolnice u Bijeljini.

Cijena kompletnog objekta zajedno sa opremom je 36 miliona evra. Površine je 12.434 kvadratna metra, a imaće 256 kreveta. Bolnica u Bijeljini pruža usluge za oko 200.000 pacijenata, od čega je blizu 140.000 osiguranih lica.

Stanić je istakao da je bijeljinska bolnica i prije izgradnje novih objekata bila uređena i finansijski stabilna.

- Problema, kao i svugdje, svakako ima, kroz prekoračenje lijekova i otežane uslove rada - rekao je Stanić.

On je dodao da očekuje da će svi poslovi na novom objektu biti završeni do kraja juna, a u tehničkom pogledu obavljeno je 97 odsto posla.

Direktor Opšte bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina Siniša Maksimović rekao je da će se sitni detalji u hodu rješavati.

- Spremni smo da punim kapacitetom bolnicu pustimo u rad, te da sve ono što smo i do sada pružali našim pacijentima obezbijedimo, samo sada na višem nivou, funkcionalnijem i kvalitetnijem za sve naše pacijente - rekao je Maksimović.

On je podsjetio da bijeljinskoj bolnici gravitiraju pacijenti sa područja Donjeg Žabara, Pelagićeva, Ugljevika, Lopara i Bijeljine.

Stanić je juče posjetio i Dom zdravlja u Bijeljini, rekavši tom prilikom da je zadovoljan njihovim radom.

Stanić je zaključio da je za zdravstvo Srpske neophodno pronaći veća sredstva, uz ocjenu da je teško funkcionisati sa sadašnjim izdvajanjem od 200 evra po glavi stanovnika.

Trezor

Slobodan Stanić je na sastanku sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem razgovarao o mogućem prelasku domova zdravlja na trezorsko poslovanje.

- Sredstva za liječenje stanovništva išla bi u ovom slučaju od Fonda zdravstvenog osiguranja i trezora ka opštinama, čije bi skupštine razmatrale utrošak sredstava i usvajale budžet - rekao je Stanić i dodao da bi time bila ostvarena veća kontrola u zdravstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana