Нова болница до краја јуна

Г. С.
Нова болница до краја јуна

Бијељина - Министар здравља и социјалне заштите РС Слободан Станић сматра да је нова регионална болница у Бијељини, која би требало да буде отворена за мјесец, најбољи одговор онима који са сумњом гледају на здравствени систем Српске.

- У моменту кризе, не само у региону него и у свијету, успјети довести пред сам крај овакав објекат за заједницу каква смо ми је огроман успјех - рекао је Станић приликом обиласка нове болнице у Бијељини.

Цијена комплетног објекта заједно са опремом је 36 милиона евра. Површине је 12.434 квадратна метра, а имаће 256 кревета. Болница у Бијељини пружа услуге за око 200.000 пацијената, од чега је близу 140.000 осигураних лица.

Станић је истакао да је бијељинска болница и прије изградње нових објеката била уређена и финансијски стабилна.

- Проблема, као и свугдје, свакако има, кроз прекорачење лијекова и отежане услове рада - рекао је Станић.

Он је додао да очекује да ће сви послови на новом објекту бити завршени до краја јуна, а у техничком погледу обављено је 97 одсто посла.

Директор Опште болнице “Свети врачеви” Бијељина Синиша Максимовић рекао је да ће се ситни детаљи у ходу рјешавати.

- Спремни смо да пуним капацитетом болницу пустимо у рад, те да све оно што смо и до сада пружали нашим пацијентима обезбиједимо, само сада на вишем нивоу, функционалнијем и квалитетнијем за све наше пацијенте - рекао је Максимовић.

Он је подсјетио да бијељинској болници гравитирају пацијенти са подручја Доњег Жабара, Пелагићева, Угљевика, Лопара и Бијељине.

Станић је јуче посјетио и Дом здравља у Бијељини, рекавши том приликом да је задовољан њиховим радом.

Станић је закључио да је за здравство Српске неопходно пронаћи већа средства, уз оцјену да је тешко функционисати са садашњим издвајањем од 200 евра по глави становника.

Трезор

Слободан Станић је на састанку са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем разговарао о могућем преласку домова здравља на трезорско пословање.

- Средства за лијечење становништва ишла би у овом случају од Фонда здравственог осигурања и трезора ка општинама, чије би скупштине разматрале утрошак средстава и усвајале буџет - рекао је Станић и додао да би тиме била остварена већа контрола у здравству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана