Ношња оживљава дух старих времена

Дејан Јовичић
Ношња оживљава дух старих времена

Србац - Група младих из Разбоја код Српца израђује народну ношњу која ће у свим сегментима дочарати некадашњи живот народа лијевчанског краја.

Иако у том крају дјелује десетак културно-умјетничких друштава из Градишке, Лакташа и Српца, ова ношња биће јединствена на овом подручју.

- Током љета смо активно прикупљали податке о техникама израде, природним материјалима и врстама украса како бисмо постигли оригиналан изглед. Прошли смо фазе кројења, шивања и украшавања, а због компликованих техника израде ношња ће кроз креативне радионице које нас очекују добити свој коначан изглед - рекао је један од носилаца овог пројекта Јовица Ећимовић.

Истиче да су обрадили стручну литературу и присуствовали разним етнолошким савјетовањима како би дошли до потребних информација, а с циљем још боље едукације обишли су цијело Лијевче поље и разговарали са старијим мјештанима.

Према његовим ријечима, циљ пројекта је очување културног идентитета народа из тог подручја и презентовање некадашњих начина одијевања насталих под утицајем различитих историјских и географских периода и положаја.

- Након завршетка израде планирано је да се организује ревија народне ношње како би наш рад био презентован широј јавности - истакао је Ећимовић који је члан Ансамбла народних игара "Лијевче" из Разбоја.

Пројекат је подржан кроз програм Омладинске банке Србац, а помоћ је стигла од локалних власти и фондације "Мозаик".

Подршка Омладинске банке

У склопу програма Омладинске банке Србац ове године подржано је пет пројеката укупне вриједности 15.000 КМ. Новац је, осим за израду народне ношње, одобрен за израду природних сапуна од козјег млијека, волонтерски еко-камп у излетишту Дурова у Горњој Лепеници, уређење друштвеног дома у Кукуљама и означавање стабала плочицама са латинским и домаћим називима врста у центру Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана