Noću lome led da spase ribu

J. Dragojević, D. Jovičić
Noću lome led da spase ribu

Srbac, Ribnik - Brojne rijeke, jezera i ribnjaci u RS okovani su ledom, ali uprkos tome ribama, bar za sada, ne prijeti izumiranje zahvaljujući zalaganju ribara.

Lomljenje leda i dežuranje noću, samo je dio onoga što ovih dana proživljavaju ribari kako bi sačuvali riblji fond.

Ipak, gube bitku sa proizvodnjom ribe na koju ne mogu uticati, jer, kako kažu, zbog debelog minusa potrebno je dvostruko više vremena da se omrijesti mlađ.

- Posebno je teško stanje u ribnjacima na Drini i Ustiprači. Lomimo led i danju i noću kako bismo ribi omogućili da ima dovoljno kiseonika. Ribnjake držim 16 godina i do sada se nisam susreo sa ovim - rekao je direktor ribnjaka "Butreks" iz Trebinja Veljko Buđen.

U opštini Jezero, na Plivi u Ribniku i Krupi na Vrbasu,   gdje su ribnjaci "Tropik ribarstva", gotovo isti problemi.

- Niske temperature vazduha utiču na dotok vode, te je redukovana mogućnost proizvodnje. Osim toga, riba ulazi u fazu mirovanja i gubi na težini, a uslovi rada su veoma teški. Radnike moramo na svakih pola sata ili sat slati u prostorije da se griju - rekao je direktor "Tropik ribarstva" Zoran Tepić.

Poslije Sane i još nekih rijeka zaledio se i Vrbas u Razboju kod Srpca, bardačka jezera, jezera Stublaja i druge rječice.

- Ovo je nevjerovatno, jer Vrbas izgleda tako da se bez problema na njemu može igrati hokej, a kada se okrenete s druge strane teče uobičajenim tokom - kaže Miloš Vuković, koji je ovaj prizor zatekao prolazeći kroz Srbac.

Posebno upečatljiv prizor je na jezeru Stublaja, koje je okupljalište za sportske ribolovce.

- Stublaja se zaledila, a debeli sloj snijega otežava prolazak dnevne svjetlosti kroz vodu. Ipak, nema opasnosti za riblji fond - rekao je predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Bistro" Ostoja Oljača.

Rijetka zima u pola vijeka

Srbački publicista i istoričar Danilo Košutić kaže da u posljednjih pola vijeka pamti samo dvije ledene zime koje se mogu uporediti sa ovogodišnjom.

- Krajem januara 1964. godine svi riječni tokovi su se zaledili i bila je zima kakva nije zapamćena do tada. Desetak godina kasnije Sava se toliko zaledila da su mještani prelazili "fićom" iz Kobaša kod Srpca u Slavonski Kobaš, o čemu su tada pisale i novine. Pričalo se i da su svatovi prelazili pješke iz Srpca u Davor preko Save - rekao je Košutić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana