Њиве обрађују трактори стари пола вијека

Анита Јанковић
Њиве обрађују трактори стари пола вијека

Бањалука - Пољопривредна механизација у РС је застарјела, а њивама неријетко "крстаре" трактори стари и по пола вијека, што домаће ратаре чини неконкурентним у односу на европске колеге.

Механизација у РС је у просјеку стара од 15 до 20 година, док пољопривредници у Европи углавном користе машине које су из фабрике изашле прије осам до десет година.

Домаћим ратарима, осим што воде битку са слабим пласманом производа, те природним непогодама, додатне проблеме ствара и стара механизација која се често квари и која троши много више енергената.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да су машине домаћих ратара у технолошком смислу веома застарјеле што смањује учинковитост.

- Савремени трактори обављају по неколико операција одједном, попут припреме земљишта, бацања ђубрива, сјетве и хемијског третмана, док наши пољопривредници ове послове обављају у три-четири наврата - рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, стара механизација се директно одражава на цијену финалног производа.

- Дотрајала механизација знатно поскупљује производњу, нарочито код пољопривредника који обрађују веће површине - појашњава Маринковић и додаје да цијена половног трактора од 80 коњских снага износи око 25.000 евра.

Према његовим ријечима, за солидан комбајн треба издвојити од 30.000 до 45.000 евра, што је превише новца у односу на зараду коју пољопривредници остварују.

- За нашег сељака је мисаона именица да купи нов трактор с обзиром на то да њихове цијене достижу цифре веће од 100.000 КМ - каже он.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да је значајан дио машина којима се обрађује пољопривредно земљиште у РС застарјело.

- Значајан дио машина је истрошен, а дијелови за њих су веома скупи. Са оваквом механизацијом не можемо ни изблиза да парирамо ратарима у Европи гдје се за занављање машина издваја новца попут читавог буџета РС - рекао је Усорац и додао да домаћи сељаци немају прилику за развијање и напредовање.

Предсједник Удружења пољопривредника села Семберије Саво Бакајлић каже да са садашњом, старом механизацијом пољопривредници у Српској немају шта тражити послије 1. фебруара и примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ.

- Највећи број машина на подручју Семберије датира из 1985. до 1995. године, а месо, млијеко и жито се тешко производи без савременије механизације - појаснио је Бакајлић.

Истакао је да највећи проблем представљају мали подстицаји за куповину механизације.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да Правилником о подстицајима за развој пољопривреде и села сваке године помажу набавку механизације, а право на субвенције остварују корисници подстицаја који се баве пољопривредом и који купе нове пољопривредне машине.

- Министарство даје подстицаје за набавку највише једне пољопривредне машине и прикључка попут трактора, житних комбајна и комбајна за силажу, ролобалера, увијача за ролобалере, приколица за трактор, мотокултиваторе и разне друге машине за рад у пољопривреди - кажу у Министарству.

Могући максимални износи подстицаја за набавку нових пољопривредних машина у РС (до 30 одсто од цијене)

- 30.000 КМ за трактор преко 86,1 kW, комбајн и самоходни силажни комбајн,

- 20.000 КМ за трактор од 55,1 до 86 kW, адаптер за комбајн и платформу за бербу воћа,

 - 14.000 КМ за трактор од 33,6 до 55 kW, берач за јагодасто воће, силомикс приколицу и вучени обртни плуг,

- 15.000 КМ за цистерну за осоку преко 10.000 литара и за ролобалер,

- 10.000 КМ за двореди берач за кукуруз, самоутоварну приколицу за сијено, сјетвоспремач и ловац мраза, приколице преко четири тоне носивости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана