Nina nastavlja životnu bitku u Njemačkoj

nezavisne.com
Nina nastavlja životnu bitku u Njemačkoj

Beograd, Doboj - Nadamo se da ćemo do sljedećeg petka dobiti termin na klinici u njemačkom gradu Esenu i da će naša kćerka što prije nastaviti liječenje u toj zdravstvenoj ustanovi, poručio je Stanko Bližnjaković, otac petnaestogodišnje Nine, oboljele od teškog oblika leukemije.

Bližnjaković nam se javio iz Beograda, gdje je sa tri Ninine školske drugarice otišao kćerki u posjetu u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić", gdje se djevojčica iz Doboja nalazi skoro tri mjeseca.

"Liječenje u Beogradu nije dalo željene rezultate, nakon dva ciklusa hemoterapije bolest se nije zaustavila. Zato smo krenuli u potragu za klinikama u inostranstvu gdje bi nastavila liječenje", naveo je Bližnjaković.

Na preporuku su, kaže, stupili u kontakt sa klinikom u Esenu, i poslali medicinsku dokumentaciju.

"Obraćali smo se i drugim klinikama, od njih šest, od pet smo dobili odbijenice. Klinika u Esenu nam je pozitivno odgovorila, ali da bismo dobili termin (za pregled), do utorka se mora na njihov račun uplatiti 340.000 evra", kazao je Bližnjaković te dodao da je dio novca već uplaćen, a ostatak će biti danas.

Osim sa humanitarnog računa, na koji su građani iz cijele BiH i organizacije uplaćivali novac od trenutka kada je Nina počela liječenje u Beogradu, sredstva će, kaže njen otac, biti uplaćena i iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, te Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Na račun klinike u Esenu uplaćeno je 100.000 KM iz gradskog budžeta, objavljeno je u lokalnim medijima u Doboju, ali tu informaciju zbog neradnog dana nismo uspjeli juče potvrditi.

"U skladu sa odlukom Skupštine grada Doboj, koja je usvojena na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta (28. februara), grad Doboj je uplatio 100.000 KM Univerzitetskoj klinici u njemačkom gradu Esen za liječenje petnaestogodišnje Nine Bližnjaković, oboljele od leukemije", stoji u objavljenoj informaciji.

Niko od članova porodice, ni roditelji, ni mlađa sestra, ne može da budu donor koštane srži za Ninu, potvrdio je Stanko Bližnjaković te dodao da se njegova kćerka dobro drži i da je i dalje, uprkos svemu, vrlo pozitivna.

"S njom svi idemo u Njemačku, ja, supruga i mlađa kćerka. Liječenje bi tamo moglo potrajati, godinu-dvije. Treba da nađemo stan gdje ćemo boraviti. Treba doći do transplantacije koštane srži", rekao je on.

Učenici dobojske Gimnazije "Jovan Dučić" svojevremeno su digli region na noge kako bi drugarici prvo obezbijedili dovoljno doza krvi za transfuziju, a zatim su pokrenuli i akciju prikupljanja novčanih sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana