Нико неће кућу и земљу на селу

Анита Јанковић
Нико неће кућу и земљу на селу

Бањалука - Славојка Петровић из Теслића понудила је бесплатно кућу и десет дунума земље на коришћење породици која нема кров над главом, али за ову њену несвакидашњу понуду нема заинтересованих.

С циљем да некоме бар мало олакша живот, ова хумана жена је закуцала на врата фондација, центара за социјални рад, па чак и сиромашних породица, али нико није показао жељу да живи на селу и да обрађује земљу.

У близини куће која се налази у мјесту Витковци, осам километара од Станара, има много садница воћа, а најближа основна школа удаљена је свега 800 метара.   

- Не боравим у тој кући већ 15 година, јер сам се због посла преселила у Теслић. Кућа је у добром стању, окречена, треба само прозоре префарбати и мало застаклити, тако да ко нема кров над главом уз мало труда може себи свити достојанствен дом. Осим тога, обрађујући земљу може произвести и храну - каже Петровићева и додаје да кућу не поклања трајно, већ је уступа на коришћење. 

Она прича да је на то одлучила јер је током рата, након што је протјерана из те куће, на својој кожи осјетила шта значи бити без топлог дома.

- Знам из сопственог искуства како је бити без крова над главом и из тих разлога желим да се у кућу смјести баш неко ко тешко живи. Много је породица које свакодневно гледам по медијима како траже помоћ, па смо се кћерке и ја одлучиле на овај корак. Боље је да неком буде од користи, него да зјапи празна и да пропада. Једини услов је да породица плати струју коју потроши - прича ова хуманитарка, која је поменуто имање уназад неколико година продавала за 20.000 КМ, али купаца није било.

Петровићева наглашава да је веома изненађена што се још ниједна породица није јавила, иако кућа посједује све потребне услове за живот.  

- Што би рекао наш нобеловац, тамо гдје престаје логика, почиње Босна. Једна породица која живи у веома тешким условима ме је одбила без имало двоумљења, поручивши да не желе обрађивати туђу земљу. Одустали су од имања, упркос томе што би им та "туђа земља" обезбиједила храну. Изгледа да би сви радије хљеба без мотике - каже Петровићева.  

Како би лакше нашла корисника за имање, она се обратила Фондацији "Хумана Српска" из Бањалуке, међутим кућу већ двије седмице, откако је оглашена понуда, и даље нико неће.

- Осим нас, у потрагу за породицом којој бисмо понудили кућу и земљу укључили су се и центри за социјални рад Бањалука, Добој и Станари, али још увијек безуспјешно. Једна породица је пристала, али да им власница препише кућу, што је апсурд - каже предсједница Управног одбора ове бањалучке фондације Валентина Кецман.

Она истиче да фондација, поред куће и земље, угроженим породицама поклања краву и козу, али ни за животиње нема заинтересованих.

- Краву и козу нам је уступила једна фарма која не жели да животиње буду продате или заклане, већ да их неко храни, музе и користи за расплод ако жели - говори Кецманова и истиче да су сви у фондацији изненађени оваквом ситуацијом, с обзиром на стање у друштву.

Неће ни посао

У фондацији "Хумана Српска" истичу да већ дуже вријеме покушавају наћи и десет грађевинских радника за потребе добојске фирме СМ ПРОМ, али ни то им не полази за руком.

- Власник СМ ПРОМ-а нам се јавио и тражио помоћ у проналажењу радника којима дају послове у цијелој РС. Потребни су им и радници са искуством и без искуства, а у случају да немају посла у мјесту гдје живи радник, фирма ће плаћати превоз и смјештај у граду гдје буду радили. Међутим, нико нас није позвао, ни да пита колика је плата - каже Валентина Кецман. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана