Niko iz Srpca neće u voćare i povrtare

D. J.
Niko iz Srpca neće u voćare i povrtare

Srbac - Nijedan anketirani učenik devetih razreda iz Srpca ne bi želio da upiše smjerove voćarstva ili povrtarstva, iako je srbačka opština poznata kao izrazito poljoprivredni kraj.

Ovo je pokazalo nedavno istraživanje prema kojem oko 54 odsto anketiranih đaka ne bi željelo da nastavi školovanje u svom gradu. Iako je u srbačkom parlamentu bilo prijedloga da se uvedu smjerovi iz oblasti poljoprivrede, drvoprerade ili saobraćajne i građevinske struke, rezultati anketiranja su pokazali da učenici nisu dovoljno zainteresovani za ovu vrstu zanimanja.

U Centru srednjih škola "Petar Kočić" u Srpcu nedavno je održan i okrugli sto zbog sve češćih apela srbačkih odbornika i privrednika koji smatraju da se već godinama gomila nepotreban kadar.

Pedagog Centra srednjih škola "Petar Kočić" Žarko Brkanlić smatra da se učenici najčešće zbog prevoza opredjeljuju za odlazak u susjedne gradove.

- To je naročito primjetno kod učenika koji žive u rubnim dijelovima opštine jer su im bliži Laktaši, Gradiška i Derventa - rekao je Brkanlić.

Direktor Centra srednjih škola Milenko Živanić kaže da na to utiču i neusklađene autobuske linije.

- Sagledavajući rezultate ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji, ali i privrednici, realno je da se u narednoj školskoj godini upišu dva odjeljenja gimnazije, po jedno odjeljenje ekonomskih tehničara i kuvara, te dva odjeljenja mašinstva i obrade metala - rekao je Živanić.

To znači da neka od zanimanja koja su trenutno zastupljena u ovoj školi, poput turističkih tehničara, neće biti upisana u narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana