Нико из Српца неће у воћаре и повртаре

Д. Ј.
Нико из Српца неће у воћаре и повртаре

Србац - Ниједан анкетирани ученик деветих разреда из Српца не би желио да упише смјерове воћарства или повртарства, иако је србачка општина позната као изразито пољопривредни крај.

Ово је показало недавно истраживање према којем око 54 одсто анкетираних ђака не би жељело да настави школовање у свом граду. Иако је у србачком парламенту било приједлога да се уведу смјерови из области пољопривреде, дрвопрераде или саобраћајне и грађевинске струке, резултати анкетирања су показали да ученици нису довољно заинтересовани за ову врсту занимања.

У Центру средњих школа "Петар Кочић" у Српцу недавно је одржан и округли сто због све чешћих апела србачких одборника и привредника који сматрају да се већ годинама гомила непотребан кадар.

Педагог Центра средњих школа "Петар Кочић" Жарко Брканлић сматра да се ученици најчешће због превоза опредјељују за одлазак у сусједне градове.

- То је нарочито примјетно код ученика који живе у рубним дијеловима општине јер су им ближи Лакташи, Градишка и Дервента - рекао је Брканлић.

Директор Центра средњих школа Миленко Живанић каже да на то утичу и неусклађене аутобуске линије.

- Сагледавајући резултате анкете коју су попуњавали ученици и њихови родитељи, али и привредници, реално је да се у наредној школској години упишу два одјељења гимназије, по једно одјељење економских техничара и кувара, те два одјељења машинства и обраде метала - рекао је Живанић.

То значи да нека од занимања која су тренутно заступљена у овој школи, попут туристичких техничара, неће бити уписана у наредној години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана