Nijemci ne žale novac za uspomene o Vinetuu

Ratomir Mijanović
Nijemci ne žale novac za uspomene o Vinetuu

Trebinje - Grupu zaljubljenika u staru njemačku vestern kinematografiju put je nanio u Trebinje, gdje ovih dana tragaju za lokacijama, statistima i predmetima koji su korišćeni na snimanju serijala filmova o indijanskom poglavici Vinetuu.

Lik Vinetua iz plemena Apača oživio je u svojim djelima njemački književnik Karl Maj, a prema njegovim romanima snimljeno je 11 filmova između 1962. i 1968. godine. Kulise za filmsko platno bili su i trebinjski pejzaži.

- Znamo da su između 1963. i 1968. godine snimljena četiri filma o Vinetuu na ovom području. Takođe i drugi filmovi iz kinematografije Zapadne, a kasnije i Istočne Njemačke koristili su ovo područje za snimanje dijela scena, a po mom mišljenju, to se odnosi bar na polovinu filmova koji su snimani u ovo vrijeme - kaže Štefan fon der Hajden, novinar koji za njemačke magazine piše članke o filmovima snimljenim po romanima Karla Maja.

On dodaje da su filmski projekti u to vrijeme iziskivali angažman velikog broja statista, zbog čega vjeruje da je mnogo ljudi iz Trebinja i okoline bilo dio filmske ekipe popularnih vesterna.

- Mi tražimo ljude kod kojih su još žive uspomene i koji imaju ponešto sačuvano iz tih filmova, kao što su fotografije sa scena snimanja ili svoje fotografije u kostimima. Želimo da sačuvamo sve što je povezano sa ovim filmovima - kaže on, dodajući da su imali sreće da pronađu ljude koji se sjećaju vremena kada su "Indijanci" hodali Trebinjem.

- U jednom ovdašnjem restoranu pričali smo sa gostima i imali smo sreću da se neki od njih sjećaju snimanja ovih filmova još dok su bili djeca. Jedan je čak imao i malu drvenu strijelu sa snimanja, sa kojom se igrao kao dječak. Zato, ako neko ima, ne samo informaciju, već i fotografije, bilo kakav predmet koji čuva kao uspomenu na te filmove - mi smo spremni da platimo - rekao je Fon der Hajden.

U potrazi za svjedočanstvima o vremenu kad je i "Vinetu bio Trebinjac", ekipa je posjetila i Muzej Hercegovine, tražila i lokalne novinske članke i sačuvane foto-arhive iz tog vremena. Obišli su i Popovo polje, Zupce i druge filmske lokacije.

- Nakon 50 godina bilo je teško naći ta mjesta gdje su snimani filmovi. Umnogome se promijenio krajolik, poput rijeke čije su obale u međuvremenu betonirane, vegetacija je na nekim lokacijama znatno izmijenjena, ali ima i pejzaža koji su potpuno isti kao i na snimcima od prije pola vijeka. Bio sam veoma impresioniran kada sam to vidio - kaže Fon der Hajden.

Gojko Mitić

Filmovi o Vinetuu poznati su u domaćoj javnosti i po tome što je ovaj lik utjelotvorio i jugoslovenski glumac Gojko Mitić. Leskovački Vinetu proslavio se igrajući u vesternima istočnonjemačke kinematografije, a likove indijanskih poglavica igrao je u više od četrdeset vesterna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana