Нијемци не жале новац за успомене о Винетуу

Ратомир Мијановић
Нијемци не жале новац за успомене о Винетуу

Требиње - Групу заљубљеника у стару њемачку вестерн кинематографију пут је нанио у Требиње, гдје ових дана трагају за локацијама, статистима и предметима који су коришћени на снимању серијала филмова о индијанском поглавици Винетуу.

Лик Винетуа из племена Апача оживио је у својим дјелима њемачки књижевник Карл Мај, а према његовим романима снимљено је 11 филмова између 1962. и 1968. године. Кулисе за филмско платно били су и требињски пејзажи.

- Знамо да су између 1963. и 1968. године снимљена четири филма о Винетуу на овом подручју. Такође и други филмови из кинематографије Западне, а касније и Источне Њемачке користили су ово подручје за снимање дијела сцена, а по мом мишљењу, то се односи бар на половину филмова који су снимани у ово вријеме - каже Штефан фон дер Хајден, новинар који за њемачке магазине пише чланке о филмовима снимљеним по романима Карла Маја.

Он додаје да су филмски пројекти у то вријеме изискивали ангажман великог броја статиста, због чега вјерује да је много људи из Требиња и околине било дио филмске екипе популарних вестерна.

- Ми тражимо људе код којих су још живе успомене и који имају понешто сачувано из тих филмова, као што су фотографије са сцена снимања или своје фотографије у костимима. Желимо да сачувамо све што је повезано са овим филмовима - каже он, додајући да су имали среће да пронађу људе који се сјећају времена када су "Индијанци" ходали Требињем.

- У једном овдашњем ресторану причали смо са гостима и имали смо срећу да се неки од њих сјећају снимања ових филмова још док су били дјеца. Један је чак имао и малу дрвену стријелу са снимања, са којом се играо као дјечак. Зато, ако неко има, не само информацију, већ и фотографије, било какав предмет који чува као успомену на те филмове - ми смо спремни да платимо - рекао је Фон дер Хајден.

У потрази за свједочанствима о времену кад је и "Винету био Требињац", екипа је посјетила и Музеј Херцеговине, тражила и локалне новинске чланке и сачуване фото-архиве из тог времена. Обишли су и Попово поље, Зупце и друге филмске локације.

- Након 50 година било је тешко наћи та мјеста гдје су снимани филмови. Умногоме се промијенио крајолик, попут ријеке чије су обале у међувремену бетониране, вегетација је на неким локацијама знатно измијењена, али има и пејзажа који су потпуно исти као и на снимцима од прије пола вијека. Био сам веома импресиониран када сам то видио - каже Фон дер Хајден.

Гојко Митић

Филмови о Винетуу познати су у домаћој јавности и по томе што је овај лик утјелотворио и југословенски глумац Гојко Митић. Лесковачки Винету прославио се играјући у вестернима источноњемачке кинематографије, а ликове индијанских поглавица играо је у више од четрдесет вестерна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана