Niče nova kuća za osmočlanu porodicu Milinković

Snežana Tasić
Niče nova kuća za osmočlanu porodicu Milinković

Prijedor - Prijedorčani Nataša i Srećko Milinkovićn i njihovih šestoro djece uskoro će sviti svoje porodično gnijezdo u novoj kući, zahvaljujući humanoj akciji koja je pokrenuta u mjestu Crna dolina gdje je ovih dana započeta gradnja temelja za njihov novi dom.

Članice Kola srpskih sestara zajedno su sa gradskim Crvenim krstom i Organizacijom porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila pokrenule akciju za izgradnju doma ovoj osmočlanoj porodici, koja živi u trošnoj kući, staroj više od stotinu godina. Nezaposlenim roditeljima i dječici, uzrasta od tri do četrnaest godina, novi krov nad glavom i bolji uslovi za život, najveći su san.

Predsjednica Kola srpskih sestara iz Prijedora Jadranka Mijić kaže da su na ideju da počnu da grade novu kuću došli još prije tri godine, kada se srušio zid na trošnoj kući u kojoj žive.

- Srećom tada niko nije bio u sobi tako da su uz pomoć komšija i rodbine uspjeli da taj zid nekako podignu i saniraju. Međutim, kuća je stara i kada smo razmišljali kako da im pomognemo shvatili smo da renoviranjem ne bi mnogo napravili i da se mora sazidati novi objekat - priča Mijićeva.

Riječ je o porodici poginulog borca, s obzirom na to da je Natašin otac nastradao u minulom ratu.

- Za njih je bilo i drugih rješenja. Nuđen im je plac na drugoj lokaciji ili stan u gradu, ali su oni to odbili jer na svom imanju imaju stoku i poljoprivredne kulture od kojih žive. Ova djeca nisu gladna, jer je riječ o vrijednim i čestitim ljudima koji se na sve načine bore da im omoguće dobar život. Međutim, krov nad glavom im ne mogu obezbijediti sami - ističe Mijićeva.

Majstori su ovih dana izašli na teren i počeli sa pripremama za izgradnju temelja, a dio novca, dovoljan za početak, obezbijeđen je tokom godine od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS kroz projekat Kola srpskih sestara.

U planu je da ove godine sazidaju temelj, a Mijićeva priča da je uputila apel svim humanim ljudima u Prijedoru da se odazovu akciji i doniraju novac ili građevinski materijal kako bi kuća bila završena u što kraćem roku.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica pridružila se apelu.

- Riječ je o predivnoj porodici kojoj treba pomoći - izjavila je Karlica. Ona je dodala da uskoro očekuje sastanak gdje će svako od pokretača akcije dobiti zadatak kako dalje da prikuplja novac da bi se humanitarna akcija uspješno privela kraju.

Ipak, najradosniji ovih dana je Srećko Milinković koji kaže da se pokretanjem akcije ostvaruje njegov jedini životni cilj, da djeca dobiju pravi krov nad glavom.

Redovno pomažu

Jadranka Mijić ističe da predstavnici Crvenog krsta i Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, redovno obilaze ovu porodicu.

- S obzirom na to da roditelji ne rade, a da su djeci potrebne knjige i garderoba tako ćemo nastaviti i ubuduće. Nadam se pomoći humanih ljudi da bar kuću izgradimo i da djeca dobiju bolje uslove za život - istakla je Mijićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana