Ниче црква у Пребиловцима

Ратомир Мијановић
Ниче црква у Пребиловцима

Требиње - Изградња храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима требало би да почне ускоро. Грађевинари су обиљежили плац за цркву и започели допремање материјала, али недостаје новца за изградњу.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска, односно Српска православна црквена општина Чапљина, протеклог викенда је увела у радилиште раднике предузећа "Гемакс" из Мостара, којем су повјерени радови изградње православне светиње у долини Неретве.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије недавно је најавио да ће ове године почети обнова храма у Пребиловцима, гдје је извршен "дупли геноцид над српским народом и миниране кости оних који су страдали прошлог рата".

- Уколико успијемо уз помоћ Срба широм свијета да изградимо ову цркву, она ће неизрециво изградити нас. Немамо ми ништа против Сребренице, ни против поштовања жртава сребреничких, али ако ми не будемо поштовали жртве пребиловачке и херцеговачке, онда је тешко да очекујемо да ће у БиХ постојати правилан однос према жртвама - сматра владика Григорије.

Васкрсењу цркве у Пребиловцима велику подршку, између осталих, дао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Очекујемо скоро потписивање уговора и већ смо почели прве радове на уређењу простора и ограђивању земљишта. Рок за изградњу је 365 радних дана, а прикупљен је дио новца који је довољан тек за припремне радове. Очекујемо помоћ надлежних институција РС и предстојећи привредни сајам у Мостару биће свакако прилика да у Пребиловце дођу и Милорад Додик, као и премијер Жељка Цвијановић - рекао је парох чапљински јереј Данило Боро.

Он је истакао да новац прикупљају потомци пребиловачких жртава, који живе широм свијета, али нада се да ће се и други одазвати и помоћи обнову ове православне светиње.

По његовим ријечима, ангажовање владике Григорија и предсједника РС да храм у Пребиловцима буде обновљен представља велико охрабрење.

Усташке жртве

Током љета 1941. године усташе су у бројним крашким јамама, ријекама и другим стратиштима поубијале више од 4.000 Срба из Доње Херцеговине. Само из Пребиловаца, од 1.000 становника, убијено је њих 826, а до краја рата број погинулих повећан је на 850. Од тога њих 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами код Међугорја, у коју су живи гурнути 6. августа 1941. године.

Слава цркве у Дубровнику

Владика Григорије служио је у недјељу свету архијерејску литургију у српској православној цркви Светог благовјештења у Дубровнику, која обиљежава крсну славу Благовијести.
- Да Бог да да се и ми просвијетимо и да будемо спремни за живот и да наш ход увијек буде ход према животу, а да наш живот буде пун наде, радости и јеванђеља - поручио је владика Григорије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана