Нездраве навике препрека за хуманост

Дејан Јовичић
Нездраве навике препрека за хуманост

Србац - Од 55 средњошколаца који су се одазвали недавној акцији добровољног давања крви у Српцу чак 30 њих није било здравствено способно да дарује ову драгоцјену течност, што је забрињавајући податак.

Секретар Црвеног крста Србац Љиљана Билановић каже да се средњошколци редовно одазивају на њихове акције, али да се до сада никада није десило да оволики број младих буде враћен кућама.

- На контролном прегледу је установљено да ученици имају смањен ниво хемоглобина у крви и низак крвни притисак, што је углавном посљедица неквалитетне исхране. Родитељи би морали обратити више пажње на овај проблем, а и ђаци би требало да избаце из употребе газирана пића, слаткише и брзу храну која утиче на њихову крвну слику - рекла је Билановићева.

Акцији се одазвало и осам вишеструких давалаца средњег и старијег животног доба, од којих само један није био здравствено способан да дарује крв.

Љекар Службе за трансфузију крви Опште болнице Градишка Татјана Милешевић-Бабић рекла је да због недостатка жељеза у тијелу настаје недовољна производња хемоглобина, што доводи до анемије.

Она је додала да млади поред правилне исхране морају активно да се баве спортом или рекреативним активностима.

- Неопходно је да млади у свој организам уносе што више витамина којег највише има у воћу и поврћу. Такође је потребно да се баве спортом, трчањем и да шетају што је више могуће - рекла је она.

Међу ученицима који су даровали крв била је ученица четвртог разреда Економске школе из Српца Адриана Радонић, која у акцији учествује другу годину заредом.

- Први пут сам имала трему када сам долазила, али сада је пуно лакше. Свако ко је способан да дарује крв то треба и да уради, јер је сазнање да некоме можемо спасити живот непроцјењиво - рекла је она.

Акција

У Српцу је крајем фебруара ове године организована акција добровољног даривања крви, у којој су учествовали углавном вишеструки даваоци старијег узраста.

Акцији се одазвао 61 давалац, а након прегледа крв је даровало њих 53. Прошле године се на три акције одазвало 195 давалаца, од чега је крв даровало њих 177.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана